Розвиток ринкових відносин – разом

25 вересня 2014, 18:02
Власник сторінки
Директор Аграрної біржі
http://agrex.gov.ua/
0
143

Ви хочете все життя продавати солодку водичку або хочете піти зі мною і спробувати змінити світ? – Стів Джобс

1 жовтня, спливає кінцевий строк подачі звітів щодо операцій з пов’язаними особами. З огляду на важку політико-економічну ситуацію в країні, органи виконавчої влади шукатимуть будь-які джерела фінансування державного бюджету який потерпає від зниження темпів економічної діяльності, а також мусить витрачати шалені суми на забезпечення порядку на сході країни.
Для цілей трансфертного ціноутворення Кабінетом Міністрів України визначено декілька джерел інформації про ринкові ціни, серед яких найважливішим джерелом є біржові котирування. На думку багатьох експертів, саме ці дані показують реальну вартість товарів та нівелюють можливість сильного впливу на ціноутворення.

У 2011 та 2012 роках ми чітко бачили як великі трейдерські компанії, що позиціонують себе на ринку, як національний інвестор та передові українські експортери, занижували ціни при експорті. Контракти на експорт українського збіжжя укладалися виключно з материнськими компаніями, що зареєстровані в Швейцарії, Кіпрі….
Протягом 2011-2012 років укладення зовнішньоекономічних контрактів на біржі дозволяла прогнозувати темпи експорту (зазвичай, зовнішньоекономічні контракти за своєю природою є форвардними контрактами на поставку протягом 1-2 місяців) зернових, олійних та інших важливих з точки зору продовольчої безпеки держави, товарів, Міністерство аграрної політики і продовольства України спільно з зернотрейдерами-експортерами погоджувало обсяги зерна до експорту і, таким чином, досягався паритет інтересів держави та бізнесу. Ця інформація була публічною та відкритою.

Ще одним важливим плюсом такої системи відносин було те, що всі володіли щоденною інформацією про цінову динаміку на ринку. Учасники ринку тільки-но почали привчатися до постійного моніторингу біржових котирувань, як обов’язковість укладення зовнішньоекономічних контрактів було скасовано, а учасники тих торгів – поховалися по закутках як миші і більше не бажають «світити» реальними цінами укладених контрактів.
Результатом цього стало відсутність інформації про майбутні поставки сільгосппродукції та цінову динаміку на ринку. На нашому біржовому майданчику торгують декілька десятків компанії, які є в певних сегментах ринку лідерами. Ці компанії, на мою думку, не тільки розуміють необхідність розвитку прозорого аграрного ринку, а підтримують його розвиток беручи участь у торгах. Ці компанії хочуть бути чесними з державою, суспільством та між собою врешті-решт. 

Для держави у такий скрутний час дуже важливо отримувати повноцінні надходження до державного бюджету, а за оцінками експертів, через непрозоре ціноутворення та податковий тиск, до 50% аграрного ринку знадиться в тіні. Ми чуємо заяви деяких аграрних компаній про їх допомогу українській армії, але з іншого боку, якщо б ми торгували на прозорому ринку з справедливим ціноутворенням та сплачуючи податки повноцінно – така допомога, на мою думку, була б доречнішою.

Повертаючись до питання трансфертного ціноутворення: сьогодні ринкові ціни на основні зернові та олійні культури формуються компаніями, які не є №1 з експорту цих товарів, але всім, хто працює поза біржею доведеться орієнтуватися саме на ці цифри, адже біржові котирування – це головне джерело цін на сільськогосподарську продукцію і саме на ці цифри звертатиме увагу контролюючі органи та суд.

Звісно, що експортери відстоюватимуть свої позиції. Вони доводитимуть свою правоту у суді та апелюватимуть до специфікацій контракту. Одним словом, шукатимуть безліч виправдань своєму небажанню торгувати на біржовому майданчику, але я закликаю всі експортерів вийти на новий рівень торговельних відносин та вписати свої ім’я у історію розвитку біржового ринку України. Я щиро вірю, що озброївшись важливою метою, разом ми зможемо створити такі умови для розвитку національної економіки, що не поступатиметься Японії з їх економічним дивом, Сінгапуру і т.д.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.