Фінансовий роуп-джампінг.

22 вересня 2014, 20:16
Власник сторінки
экономист
0
24

Вверх-вниз, вниз-вверх... а якщо лише вниз? З кожною секундою прискорючись в очікуванні, коли ж нарешті страховка потягне надад угору? Падіння гривні зараз виглядає приблизно так само.

Вверх-вниз, вниз-вверх... а якщо лише вниз? З кожною секундою прискорючись, не уявляючи, як скоро досягнеш самого дна, і коли ж нарешті підстраховка потягне надад угору?

А раптом цей роуп-джампінг – не над прірвою над каньоном заради власного задоволення, а на українському валютному ринку? Чому ви б наразі більше довірились – вільному польоту над прірвою, покладаючись на гумову страховку, чи такому самому вільному польоту на фінансовому ринку України?

Ще півроку тому навіть найменш відчайдушні зважувались на помірну гру на валютному ринку, на виважені спекуляції в торгівлі готівковою валютою, проте наразі екстремальні види спорту здаються не такими вже й карколомними в порівнянні з щоденною роботою фінансистів! Дехто з них останнім часом почав відпускати бороди: навіть соромлюся запитати, чи то з метою виглядати солідніше на кшталт Хемінгуея, чи то просто не вистачає часу й натхнення поголитись через об’єктивне нервове напруження…

Відпускаючи гривню у вільне падіння, навряд чи нинішнє керівництво Нацбанку чи Мінфіну всерйоз розраховували на її жагу до прискорення в цьому питанні. Одного ранку цей вільний політ у безпечному, контрольованому бодай по периметру коридорі перитворився в хаотичне  й свавільне падіння національної валюти «в штопорі», з якого несили її висвести ані вітчизняним спеціалістам, ані коллегам з міжнародних спільнот.

Різке падіння гривні по відношенню до доллара США виявилось набагато серйознишим, ніж хтось міг взагалі очікувати. І мова зараз не про пересічних громадян, чий спектр інтересів зазвичай обмежується їхньою купівельною спроможністю. Кажучи відверто, й сьогоденне керівництво НБУ і Кабміну дещо в шоці від такого собі свавілля гривні щодо іноземної валюти, особливо якщо паралельно дорожчає і газ, і всі відомі види палива, і беспрецедентно зростає бігство вкладників з комерційних банків… Як наслідок, державний борг країни теж суттєво зріс. Проте, навіть МВФ не був готовий до такого розвитку подій!

В такій ситуації керівництво країни наразі намагається гарячкого вдатися до всіх відомих способів гальмування й балансування, та здається, запасний парашют відмовляється розкриватись, або його просто забули нормально скласти й переврити перед відповідальним стрибком.

В попередніх команд фінансово-економічного блоку уряду вочевидь була сильна мотивація втримувати курс гривні на одному рівні. Мабуть тому, що чим дорожча національна валюта, тим нижче ціна на енергоресурси – той самий газ, ті самі чарівні три літери, здатні викликати зубний біль в кого завгодно, і щоближче зима, то цей біль невгамовніший. Для такої ресурснозалежної економіки, як українська, ця мотивація і справді серйозна, адже наразі йде війна з головним постачальником постачальником тепла в наших оселях і енергоресурсів для економіки, наслідком якої стало подорожчання газу з 268 до 485 доларів за тисячу кубометрів. Враховуючи стрімке падіння гривні, блакитне паливо подорожчає майже в 3,2 рази, і навіть знижка в 100 доларів ситуацію не врятує: різке подорожчання енергоносіїв в 2,5 разів не витримає жодна, навіть найстабільніша економіка, а українська, на жаль, наразі цим не може похизуватись, тож будь-який уряд за таких умов змушений піднімати і ціни на газ, і тарифи на комунальні послуги та електроенергію.

Просто згадайте себе біля обмінного пункту півтора роки тому і рік тому. Нічого особливого, правда? А тепер просто спробуйте купити сотню готівкових доларів, необхідну для відкриття візи в будь-якому посольстві. Це не така вже й легка задача! По-перше, це обійдеться вам не просто на п'ятсот-шістсот гривень дорожче, ніж, прикладом, минулої осені, та ще й не факт, що вдастся вирішити питання за один день: доведеться оббити пороги не одного десятка банків. Готівкового долару в банках просто немає. Навіть якщо пощастить його знайти, доведеться не лише заплатити податок у розмірі 0,5% (чому? чим цей податок аргументований? що такого держава робить, аби мати право забирати частину грошей навіть з валютообмінних операцій?), але й залишити на пам'ять касирам копію свого паспорту.

Прописні істини з підручників з макроекономіки, до яких наразі намагається вдатись Кабмін і Нацбанк, раптом перестали давати бажаний результат. Мабуть тому, що вони призначені для керування польотами, і зовсім не розраховані на терміновий вивід з «штопору» цілих економічних систем.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.