Закон «Про товарний біржовий ринок» має враховувати інтереси держави

14 серпня 2014, 16:53
Власник сторінки
Директор Аграрної біржі
http://agrex.gov.ua/
0
29

Прийняття нового закону «Про товарний біржовий ринок» вже назріло давно. Мета, яка задекларована розробником, є більш ніж благородною та економічно обґрунтованою.

Проте, нажаль, досягнути її тими механізмами та важелями, які викладено у проекті закону – навряд чи буде можливо.
Міністерством економічного розвитку і торгівлі України розроблено та оприлюднено для обговорення проект нового закону, що регулюватиме функціонування товарного біржового ринку в Україні. Як видно із пояснювальної записки до проекту, основною метою його розроблення є створення в Україні сучасної нормативно-правової бази товарного біржового ринку для вдосконалення  механізмів організованої торгівлі, прозорої системи цінового моніторингу та правових передумов для розвитку ринкового механізму ціноутворення і хеджування (страхування) цінових ризиків. Однак, ознайомившись із містом майбутнього закону, нажаль довелося зробити дещо інші висновки. 

Про яке прозоре ціноутворення чи хеджування може йти мова, коли законодавчий акт встановлює виключно обов’язки бірж щодо їх існування, тотальний контроль з боку уповноваженого органу та численні дозвільні механізми, які носять доволі сумнівний зміст щодо їх потреби в принципі. При цьому, проектом не передбачається жодного, підкреслюю, жодного способу чи заходу, за яким виробник чи переробник може відмовитися від звичних для нього способів прямого продажу чи закупівлі товару на користь технологічних біржових торгів. А це призведе до того, що реального розвитку товарного біржового ринку в Україні не буде ще дуже довго. Але біржі будуть у нас ліцензовані, із затвердженими регулятором правилами та під посиленим державним контролем.  Ми не заперечуємо проти державного нагляду за біржами, але якої б не була технологічною біржа, вона не виконуватиме своєї головної функції, якщо торгові операції на ній буде нікому проводити. Кому потрібна ліцензія, якщо фермер, який продавав зерно з поля трейдеру за «живі» кошти, не отримає реальних переваг для того, щоб використовувати передовий світовий механізм збуту товару? Таких питань без відповіді доволі багато.

На нашу думку, в першу чергу, потрібно подбати про інтереси товаровиробників на біржовому ринку, паралельно з чим здійснювати його розвиток та підтримувати зрушення у напрямку розвитку ринкових відносин.

Пропозиції, що підготували експерти Аграрної біржі захищають інтереси сільгоспвиробників та держави та дозволять розвиватися всім організаторам біржових торгів  на рівних умовах. З урахуванням того, що Аграрна біржа вже не перший рік працює над питаннями удосконалення умов біржової торгівлі на національному аграрному ринку, на адресу Міністерства економічного розвитку і торгівлі було направлено зауваження до тексту законопроекту.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
ТЕГИ: закон,биржа,аграрный сектор
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.