Деякі подробиці корупції у Київському військовому ліцеї імені Івана Богуна

28 липня 2013, 16:35
Власник сторінки
Хабарників до суду! chysti.pogony@gmail.com
0
1252
Деякі подробиці корупції у Київському військовому ліцеї імені Івана Богуна

З приходом Романенка було розроблено цілу схему збору грошей з батьків ліцеїстів, наче з ініціативи самих батьків. До осіб, які намагалися протидіяти корупції, вживалися жорсткі, репресивні міри.

Київський військовий ліцей імені Івана Богуна (далі – ліцей) вважається престижним елітним, загальноосвітнім навчальним закладом 3-го ступеня з військово-професійною спрямованістю навчання та допрофесійної підготовки, що передбачає проведення поглибленої допризовної та посиленої фізичної підготовки і виховання юнаків у готовності до військової служби.

 

Як відомо, свою діяльність ліцей здійснює відповідно до вимог Конституції України, Законів України «Про освіту», «Про загальну середню освіту», інших актів Президента України, наказів Міністра оборони України, Міністерства освіти і науки України, статутів Збройних Сил України, Положення про військовий ліцей та Статуту ліцею.

 

Київському ВЛ Богуна завжди надавали великої уваги ЗМІ та громадськість. Більше було позитивної інформації та була й негативна. Змінювалося керівництво ліцею, його педагогічний склад, ліцеїсти, а кадетське життя продовжувалося.

 

Але останнім часом мали місце багато розмов, чуток та інсинуацій щодо подій навколо та в середині ліцею.

 

По-перше, необхідно розглянути призначення на посаду начальника КВЛ БОГУНА Романенка Данила Володимировича.

 

До свого призначення Романенко керував навчально-оздоровчим комплексом КВЛ Богуна в м. Боярка. Це структурний підрозділ ліцею. Будучи посадовою особою ліцею, та використовуючи певні недоліки у навчально-виховному процесі в КВЛ Богуна, Романенко розпочав брудну дезінфорамційну кампанію проти полковника Тхоржевського І.В., який на той час очолював ліцей. Романенко Д.В. створив групу осіб, які на його замовлення, за гроші готували дискредитацій ні матеріали для ЗМІ з метою усунення полковника Тхоржевського І.В. з посади керівника ліцею Богуна. Мета була досягнута. І Романенко став начальником ліцею.

 

До призначення Романенка Д.В. на посаду начальника КВЛ Богуна штатно-посадова категорія за цією посадою була «полковник», проте через нетривалий час вона змінилася на «генеральську», а в навчально-оздоровчому комплексі КВЛ (в Боярці) штатно-посадова категорія за посадою начальника (Боярки) була – підполковник. Отже за 2 роки Романенко Д.В. примудрився з посади підполковника реально стати генералом.

 

З приходом Романенка Д.В. на посаду начальника ліцею почалися побори грошей з усіх можливих напрямів.

 

Одним з перших це відчув старший офіцер предметно-методичного об’єднання Трюхан Борис Леонідович, який тільки за те, що відмовився приносити Романенку певну суму грошей, був понижений в посаді. Необхідно згадати, що через деякий час той же Трюхан був затриманий СБУ під час отримання хабара.

 

Потім було розроблено цілу схему збору грошей з батьків ліцеїстів, при чому, наче з ініціативи самих батьків. Насправді, це не зовсім так. Керує всім процесом збору грошей призначена Романенком Д.В. головою батьківського комітету ліцею Левіна Оксана Володимирівна, син якої закінчив ліцей у 2010 році. Вона встановлює «таксу» у розмірі 3000 гривень з кожного ліцеїста в кожній роті, і через голів батьківських комітетів рот проводить збір грошей, а це 3000x600=180 тисяч гривень. Розподіл грошей йде де-факто через начальника ліцею. Крім того, особисто Левіній О.В., наче для потреб ліцею кожна рота виділяє ще по 5 тисяч гривень кожний семестр. Тобто 60 тисяч на рік, але звітності за ці гроші ніякої не має.

 

До осіб, які намагалися протидіяти, або якось втрутитись у цей процес вживалися жорсткі, репресивні міри. Так, батьки ліцеїстів 4 роти, де командиром був підполковник Білий О.В., переобрали батьківський комітет без погодження з Романенком Д.В., після чого командир роти був знятий з посади.

 

Голова батьківського комітету 5 роти Козуб-Пальчикова Ольга Олександрівна, яка відмовилась брати участь у корупційній схемі, була звільнена з громадської посади, а згодом її син був відрахований з ліцею.

 

Поряд з цим у ліцеї періоду Романенка системно порушувалися вимоги керівних документів, зокрема, вимоги Постанови Кабміну від 17.07.2003 року 1087 «Про затвердження положення про військовий ліцей», а саме – в п. 22 написано: «З числа осіб, які не зараховані до ліцею за результатами конкурсу, формується відповідно до їх рейтингу резерв вступників до ліцею у кількості 10 відсотків від чисельності набору». (20 осіб – до 10 класу в КВЛ та 12 осіб – до 8 класу в НОК КВЛ (Боярка) відповідно до їхнього рейтингу (суми набраних балів з предметів). Юнаки, зараховані до резерву, мають право на зарахування до ліцею протягом року за наявності вільних місць. Зарахування юнаків з резерву повинно здійснюватися з дозволу Міністерства оборони України. Але цей пункт абсолютно ігнорується. Вже в цьому навчальному році є випадки зарахування юнаків, які не придатні за станом здоров’я, не склали позитивно вступні випробування, і навіть такі, що вступні випробування не склали взагалі.

 

Всі маніпуляції тут проводив виключно Романенко Д.В. Він навіть свій наказ № 50 від 25.07.2012 року «Про зарахування вступників на навчання до 10 класу ліцею у 2012 році» зберігав у себе в сейфі, і маніпулював тим резервом, як хотів. Той резерв, який був у першому варіанті і який є насьогодні, можуть бути різними. А начальник навчально-оздоровчого комплексу Київського військового ліцею імені Івана Богуна (Боярка)  Бондаренко взагалі не знав – хто у нього є в резерві! Бо все вирішував Романенко одноосібно.

 

«Чисті погони»,

Офіцерська громадська ініціатива

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Плохие пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.