«Звитяжні» будні й свята на ниві боротьби з київськими МАФами

15 липня 2013, 15:31
Власник сторінки
Екологія, комуналка, природопорушення
0
271

У Києві воюють з МАФами. Злі язики подейкують, що це щедро оплачується з бюджету міста. Екоблог розпочинає висвітлювати цю вічнозелену тему. На разі - невеличкий допис, як відбувається демонтаж МАФу.

Нещодавно в одну з липневих субот мені довелося спостерігати, як зносять МАФ (мовою бюрократів - малу архітектурну форму) на вулиці Лебедєва-Кумача поблизу магазину БІ-маркет.

 

Замислитися над побаченим мене змусили такі подробиці: комунальники приїхали в суботу, так би мовити, у вихідний.  Директор підприємства, якому належить кіоск, дізнався про знесення МАФу чи не останнім. А конкретно, від автора цих рядків, коли я увечері в п’ятницю напередодні знесення, звернувся до нього за коментарем.

  

Уявіть такий діалог.

Журналіст: «Як Ви ставитися до того, що Ваш сміттєвий кіоск завтра зносять? Чи не могли б Ви надати якийсь коментар для нашого Екологічного блога «Страна победившего Чернобыля»?»

 

Директор підприємства: «А що, мій кіоск хіба зносять?»

 

Журналіст: «Так, мені це щойно підтвердив у розмові представник департаменту демонтажу».

 

 Директор: «Я Вам дуже вдячний за інформацію. Я саме від Вас щойно про це дізнався».

 

Тобто моє запитання виявилося для директора підприємства повною несподіванкою.

 

Наступного дня відбувався демонтаж. Комунальники пригнали кран, платформу для транспортування МАФу, чисельну бригаду роботяг. Довершуючи картину, додам деякі подробиці у стилі сучасного київського млявого екшену. Два керівники-демонтажники приїхали на «Мерседесі». Один з них був у чорних окулярах, і попросив їх не знімати, бо, мовляв, вони є особами не публічними.

 

На це я відповів, що фотографувати я маю право, бо ж простір на вулиці Лебедєва-Кумача не є режимним об’єктом, тож не підпадає під якусь таємність.

 

Далі приїхав сам директор і між ним та комунальниками відбулися переговори у присутності юриста підприємства. Тривалий час мене не полишало враження, що питання демонтажу конкретно взятого кіоску, не є остаточним. Сторони «фехтували» аргументами. Але мене найбільш вразив своєю кумедністю такий.

 

«У Вас бурян» за кіоском…» - зауважив комунальник-керівник.

 

Щоправда, спочатку це звучало, як «сміття навколо». Отут мій фотоапарат виступив мовчазним свідком того, що комунальник, м’яко кажучи, фантазує. Бо ж до приїзду представників КП, і відповідного виносу краму (пляшки, залізяччя, тара тощо) з кіоску на вулицю поблизу нього, в кількох метрах навколо МАФу жодного сміття не спостерігалося.

 

Врешті, директор підприємства запитав: «Тож чи зносите Ви кіоск, чи ні?»

Комунальник-бос відповів, що «так, звичайно», а до цього, ще на етапі перемовин натякнув, що може викликати хлопців з УБЕЗ. (З хлопцями з УБЕЗу директор зв’язуватися не хотів з огляду на безперспективність. Протів лома – нєт прийома). Тож знесення таки відбулося.

 

Мені пощастило разом з юристом проїхати аж у «святая святих» боротьби столичних комунальників і влади з київським малим і середнім бізнесом, що користуються МАФами.

 

Двоповерхове містечко, що складається з демонтованих кіосків, виросло позаду тролейбусного парку на вулиці Народного ополчення. Привезені сюди МАФи вже не вміщуються і потребують додаткової площі, тож їх вивантажують в 2 поверхи, один на один. Чи можна ці МАФи використовувати після перебування на такому 2-поверховому штрафмайданчику? Важко відповісти.

 

Але комунальників це не обходить. «Господарі стверджують, що обов’язково заберуть своє майно, та чомусь не часто звертаються».

 

Ще б пак! Хто ж наважиться воювати з державою? А на сьогодні КП «Київблагоустрій» є практично продовження Київської (відтак – державної) влади, бо ж самоврядування у Києві (після не проведення чергових виборів мера та депутатів у Київраду) наказало довго жити.

 

А тому підприємці, які у своїх МАФах надають послуги та торгують товарами для населення, залишаються сам на сам у боротьбі-діалозі з комунально-державною машиною.

 

Я навмисно не занурююся у документальні подробиці окремо взятого демонтажу, бо цікавішою і повчальною є ціла картина, а не окремий пазл. Натомість, в одному з наступних дописів в Екологічний блог «Страна победившего Чернобыля» ми змалюємо деякі тенденції боротьби «звитяжних» комунальників, зокрема й київських, з підприємцями-МАФійцями.

 

Фоторепортаж буде представлено завтра.

 

Георгій Чорнобильський, екоблогер

 

 

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Плохие пользователи
ТЕГИ: МАФ
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.