Справа генерала Романенка, якого СБУ затримала на хабарі. (Продовження).

15 липня 2013, 09:58
Власник сторінки
журналіст
0
1089

Аналітична довідка.

Минуло лише кілька днів з моменту першого в історії України та історії всіх Суворівських училищ затримання діючого начальника Київського військового ліцею імені Івана Богуна за підозрою в отриманні хабара при виконанні службових обов’язків. На Вашу увагу пропонується оцінка, аналіз та прогноз розвитку ситуації з даного питання.

 

Очільнику Київського військового ліцею імені Івана Богуна, генерал-майору Данилу Романенку, суд призначив заставу в розмірі 97 тис. грн, які треба сплатити впродовж п'яти днів, йдеться у сюжеті ТСН.19:30.

 

Нагадаємо, Романенка на робочому місці СБУ спіймала на хабарі. Він взяв $ 5 тис. за вступ до ліцею хлопця з багатодітної родини. "В родині чотири дитини. Мати одна виховує. Мав бажання вступити до цього закладу. А вони перед ними поставили такі умови – щодо сплати грошей", - розповів співробітник столичної прокуратури Дмитро Сисоєв.

 

Спецоперацію із затримання генерала-майора СБУ провела у заміській філії військового ліцею Богуна у Боярці. Тут складають іспити і навчаються перші два роки хлопчики 13-ти років (8-9 класи), на відміну від старшокласників (10-11 класи), які здають документи одразу в Києві.

 

На разі вступна кампанія до ліцею в розпалі. Обстановка спокійна. Утім, напередодні батьки і діти стали свідками справжнього бойовика. Сбушники забігали до приміщення із вигуками "Стій!". "Троє перелізли біля нас, а інші побігли через КПП. І так нервове напруження і у дітей і у батьків. А це ще долило масла у вогонь", - розповіли очевидці.

 

Очільнику Ліцею імені Богуна суд призначив заставу. Майбутні військовики дуже спостережливі. Вони точно порахували кількість сбушників: "Три машини по чотири людини". За словами очевидців, генерал не пручався арештові, але дісталось охоронцям ліцею. "Вдарили одного солдата. Він лежав, у нього кров текла. Він не пропускав їх туди, вони перелазили через паркан", - розповіли свідки. Водночас самі військовики заперечують, що їх били.

 

(Як очевидець, можу сказати, що затримання проходило без зайвих ексцесів. СБУшники одразу вигукнули: «Працює СБУ», і далі все пішло мирно і злагоджено. – Ігор Рудич, журналіст-очевидець)

 

Читайте також: Українці перестали боятися сбушників - правозахисники Міноборони так і не дозволило офіцерам прокоментувати, що ж робиться в ліцеї. Поза камерою запевняють: вступна кампанія триває в нормальному режимі.

Зазначимо, що це вже не перший скандал у ліцеї Богуна. Два роки тому в хабарництві звинуватили викладачів фізкультури та математики. Конкурс у цей елітний заклад становить щонайменше четверо дітей на місце. Було повідомлено на сайті ТСН.

 

Проте, вже наступного дня генерал-майор Романенко Д.В., без жодних проблем прибув до ліцею, де і продовжував керувати вступом, запевняючи оточуючих у тому, що той неприємний інцидент з хабарем він вже вирішив, і вимагаючи працювати так, як він вимагав раніше у розрізі тих, хто має вступити до ліцею і хто не має. Це незважаючи на хвилю незадоволення, що виражалась у коментарях пересічних українців під статтями про затримання генерала.

 

Тут можна зробити низку висновків про певні недоліки у системі профілактики та недопущення правопорушень посадовими особами, а також про низьку ефективність системи боротьби з корупцією, адже особі, що затримана за підозрою у скоєнні злочину, дають можливість завершити скоєння цього та інших подібних злочинів за символічну плату у 100 тисяч гривень (300 вступників х $5000 = $1500 000, далі по курсу НБУ).

 

Разом з тим, можна підсумувати, що відпрацювали співробітники СБУ цілу спецоперацію, затримали особу з повним набором доказів, а прокуратура відпустила – хай заробить на адвокатів і «вирішення питань».

 

Тут стає зрозуміло, що затриманий генерал – частина системи перерозподілу отриманих коштів і керівництву його необхідно кимось замінити. В такому випадку на причетність до корупційних діянь необхідно перевірити і безпосереднього начальника – Директора Департаменту військової освіти і науки Міністерства Оборони України Ігоря Толока та всіх осіб, що займалися набором до КВЛ Богуна, зокрема, приймальну комісію, а в першу чергу -заступників начальника КВЛ Богуна з навчальної роботи (п-ка Оржешко) та з виховної роботи (п-ка Мотику), а також секретаря приймальної комісії (майора Єрмоленка Д.В.), оскільки саме ці люди відпрацьовували нормативні документи в яких виражена воля затриманого генерала і саме їх підписи знаходяться під генеральським підписом на протоколах. Але залишимо це питання на розгляд відповідних уповноважених органів нашої країни і спробуємо спрогнозувати подальшу поведінку генерала Романенко Д.В.

 

На нашу думку, закінчивши проведення набору та зібравши гроші з усіх батьків вступників (з тих, у кого не вистачило сміливості звернутися до правоохоронних органів), генерал Романенко, розуміючи свою ситуацію, намагатиметься шляхом дачі хабарів відповідним посадовим особам уникнути відповідальності за скоєне правопорушення.

 

Поряд з цим, з великою вірогідністю можна прогнозувати те, що генерал Романенко найближчим часом ляже до ГВКГ (Головного військового Київського шпиталю) з метою затягування справи в суді та отримання інвалідності, адже він переніс стрес під час затримання. Не має необхідності зараз згадувати ту величезну кількість статей і сюжетів, що стосуються можливостей і вартості такої послуги, як оформлення інвалідності здоровій людині у військовому шпиталі.

 

Отримавши перекваліфікацію обвинувачення у шахрайство, зловживання або й у дрібне хуліганство, Романенко Д.В. подасть своїм підлеглим пропозиції - хто більше має здібностей до здирництва, а відповідно, і більше заслуговує стати новим Начальником КВЛ Богуна: Оржешко чи Мотика, адже Бондаренко О.В., який зараз тимчасово виконує обов’язки начальника КВЛ, є так званою «робочою конячкою», і на час набору в Боярці був відправлений у відпустку, звідки його і відкликали розгрібати, те що скоїв генерал Романенко.

 

У висновку слід зазначити, що подальший прогноз розвитку ситуації варто буде оприлюднити, якщо зазначене справдиться найближчим часою, а саме:

 

-        перекваліфікація обвинувачення;

-        раптова хвороба Романенка з поміщенням його до шпиталю;

-        відповідні рішення щодо його відповідальності за скоєне правопорушення.

 

Головне питання залишається відкритим - чи вдасться діючій владі викорінити корупцію в «славетному» Київському військовому ліцеї імені Івана Богуна або навпаки вигідніше залишити систему збору хабарів за вступ такою як вона є на сьогодні?

 

Час покаже…

 

 

Група аналітиків

для bezopasnost.org
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Плохие пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.