Довіряй, але перепровіряй!

19 липня 2013, 08:40
Власник сторінки
0
Довіряй, але перепровіряй!

Недостовірні дані привели столичну підприємицю до сплати 2-х мільйонів гривень податку

Замість одного приміщення площею у 300 кв. м. орендодавиця здавала чотири - загальною площею 1200 м. кв.

 

Фізичною особою – підприємицею, яка вже більше 5 років перебуває на обліку в ДПІ одного з найбільших районів м. Києва було подано уточнюючу декларацію про майновий стан та доходи, в якій були зазначені джерела отриманих доходів та визначена загальна сума до сплати у розмірі 51,1 тисячі гривень.

Разом з тим, бізнес-леді подала до ДПІ заяву про застосування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності та отримала Свідоцтво платника єдиного податку 5 групи з  ІІ кварталу 2013 року.

 І все було б добре, але…

Основним видом діяльності цієї фізичної особи – підприємиці зазначено «Здавання в оренду власного нерухомого майна». Якщо звернутися до норм Податкового кодексу України, то підпунктом 291.5.3 пункту 291.5 статті 291 встановлено, що  фізичні особи - підприємці, які надають в оренду нежитлові приміщення та/або їх частини, загальна площа яких перевищує 300 квадратних метрів не можуть бути платниками єдиного податку. Саме таке порушення і було встановлено фахівцями ГУ Міндоходів у м. Києві. Виявилося, що площа приміщень, зданих в оренду в чотири рази перевищує допустиму норму, яка дає можливість перебувати на спрощеній системі оподаткування. Тобто замість 300 кв. м. законодавчо встановлених, в оренду було здано 4 приміщення загальною площею 1200 кв. м.

Наслідки виявилися не дуже втішними. За результатами перевірки несумлінну підприємицю переведено на загальну систему оподаткування вже з ІІІ кварталу 2013 року. Сума донарахувань склала 2 млн. грн. До бюджету орендодавиці доведеться сплатити 400 тис. грн. єдиного податку та 1600 тис. грн  податку на доходи фізичних осіб.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Плохие пользователи
ТЕГИ: Міндоходів
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.