100 років Великої Гри

12 квітня 2012, 13:58
Власник сторінки
0
877
100 років Великої Гри

У чистий четвер, 12 квітня з нагоди 100-річчя Пласту – Національної скаутської організації України в Івано-Франківську відкрили перший у світі пам’ятник "Пластунам, що не зламали своїх присяг".

Так виглядає пам`ятник "Пластунам, що не зламали своїх присяг". Щойно відкритий та освячений у Івано-Франківську. Пам`ятник немає аналогів в Україні.

У майже чотирьох метровій скульптурній композиції пам’ятника, яку виготовив прикарпатський скульптор – Володимир Довбенюк, використана бронзова фігура юнака у пластовому однострої зразка 1925 року з мандрівним наплічником та орлом в руках. Саме це покоління пластунів найактивніше брало участь у національно-визвольній боротьбі за Українську Державність. Такий самий юнак сьогодення з прирученим соколом на руці відтворював образ пам’ятника впродовж цілого дійства.


Гроші на скульптуру скаути збирали впродовж 6 місяців. Пластуни щодня протягом місяця продавали листівки за на головній вулиці міста, організовували культурні заходи (концерти, перегляди фільмів), аукціонидля батьків з виробами найменших пластунів. Також у найпопулярніших соціальних мережах закликали всіхохочих підтримати дану ініціативу.

Особливістю є те, що кошти на пам’ятник збирали не тільки франківці, а й навіть пластуни з Донеччинита Дніпропетровщини. Також до збору коштів долучились українські студенти Оксфорду та пластуни з Лондона. Власними силами українським скаутам вдалось зібрати понад 50 тис. грн., в той час, як кошторис виготовлення та встановлення скульптури становив 120 тис. грн.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи-ПРО
ТЕГИ: молодежь,памятник,Пласт,Історія України,Івано-Франківськ
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.