З ризиком для життя. Щодо стану пожежної безпеки НСК Олімпійський

23 травня 2012, 09:17
Власник сторінки
Руководитель медиа-группы "Секьюрити ЮЭй", г. Киев
0
769
З ризиком для життя. Щодо стану пожежної безпеки НСК Олімпійський

На початку травня цього року НСК «Олімпійський» був переданий в управління УЄФА у незадовільному протипожежному стані.

З огляду на незавершеність на той час будівництва, було очевидно, що комплексна система протипожежного захисту не функціонує. Вдаючись до метафізичного сприйняття, цю пожежу можна вважати певним знаком, попередженням для тих, хто виконує роботи протипожежного призначення, хто їх приймає, хто відповідає за пожежну безпеку спорткомплексу і хто нагорі приймає авантюрні рішення щодо заповнення небезпечного стадіону десятками тисяч людей.

Але, здається, цю пожежу ніхто з цих відповідальних осіб ні в Україні, ні в Швейцарії як попереджуючий знак долі не сприйняв.

Спробую це довести.

Під час проектування об’єктів будівництва визначають, так звані, протипожежні відсіки (секції). Це, образно кажучи, як у підводному човні – кожен відсік спрямований на створення перешкод поширенню небезпечних факторів стихії: у випадку з човном – це води, а на об’єкті будівництва – вогню.

Проміж відсіків встановлюються двері і ворота, які повинні мати нормативну межу вогнестійкості, щоб у разі пожежі дієво попереджати поширення вогню між приміщеннями певний заданий час – 15, 30, 60 хвилин тощо. На такому об’єкті, як НСК «Олімпійський», протипожежних дверей та воріт може бути декілька сотень – десь 700-800 одиниць, і коштувати вони всі разом можуть близько 15-20 млн. грн. 

Щоб протипожежні двері виконали свою функцію, важливе все: яке у них полотно, коробка, замки, ручки, завіси і, звичайно, яким чином двері змонтовані і яка під час монтажу використовувалась монтажна піна. Це майже смішно, але буває, що, встановлюючи досить дорогі протипожежні двері, монтажна організація використовує звичайну, найдешевшу – і дуже горючу(!) – монтажну піну. 

При вартості дверей та воріт у 20 млн. грн. така «економія» на піні може становити суму у декілька сотень тисяч грн. Але при пожежі двері, змонтовані таким чином, моментально випадають, і вогонь стрімко розповсюджується в інші відсіки. 

Співробітникам ІБ «Сек’юріті ЮЕй», як фаховим журналістам, стало цікаво, чи не вирішив хтось з фірм-підрядників на НСК «Олімпійський» зекономити на монтажу? 

З’ясувалося, що станом на кінець квітня 2012 року Державна інспекція техногенної безпеки України навіть не отримувала повідомлення про закінчення робіт з монтажу протипожежних дверей та воріт на будівництві цього славнозвісного об’єкту (лист Держтехногенбезпеки від 11.05.2012 № 36/2/3629). Тобто, інспектувати та приймати просто немає чого!!

НСК «Олімпійський», у свою чергу, якось непереконливо відмовляється задовольнити журналістський інтерес, а саме - повідомити, скільки було витрачено бюджетних коштів на роботи з монтажу дверей та воріт, і яка саме піна при цьому використовувалась (лист НСК від 17.05.2012 № 30/1197). Нібито, вони не є розпорядниками цієї публічної інформації; тоді, до речі, чому вони не спрямували запит безпосередньо генпідряднику – компанії «АК Інжинірінг»?

Таким чином, можна зробити обґрунтоване припущення, що на початку травня цього року НСК «Олімпійський» був переданий в управління УЄФА у незадовільному протипожежному стані. Принаймні, без авторітетних підписів фахівців Держтехногенбезпеки відносно якості монтажу протипожежних дверей та воріт.

Чи знають про це керівництво МНС та МОК «ЄВРО 2012 Україна»? І чи дивилися в штаб-квартирі УЄФА передбачений їхніми вимогами паспорт безпеки НСК «Олімпійський»? Може, дивились, та заради грошей вирішили ризикнути життям вболівальників?! 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи-ПРО
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.