Коли українці перестануть оббивати пороги держустанов?

30 липня 2012, 09:42
Власник сторінки
0
1221

Вже до 1 серпня 2012 року має бути розроблений план заходів для створення і забезпечення функціонування систем електронного управління, а до 31 грудня 2012 року – проект електронного уряду.

Але чи вдасться переконати чиновників відмовитися від додаткового заробітку? Чи плани так і залишаться планами на папері?    

В Україні сьогодні існує 40 різноманітних державних реєстрів, не пов’язаних між собою. Кожен з цих реєстрів – як окрема вотчина. Чиновники годуються з неї, а тому захищають її автономність та незалежність від інших. 

Як наслідок, дуже часто, щоб оформити якісь документи, ми змушені брати довідку в одному відомстві і нести її в іншу. Замість того, щоб зробити один запит, після чого органи державної влади обміняються необхідною інформацією між собою. 

Хрестоматійний приклад – довідка про несудимість. Її вимагають для оформлення закордонного паспорта. А тому, щоб отримати цей документ, потрібно взяти довідку (вистояти в черзі, оплатити її) та віднести в паспортний стіл. Причому все це відбувається в рамках одного Міністерства внутрішніх справ. Якому, напевно, дуже вигідно створювати відповідний ажіотаж навколо видачі папірців. 

І таких випадків в Україні безліч. Всі українські державні установи працюють лише за таким принципом. Вони ревниво оберігають інформацію , яку нам, платникам податків, потім і продають. Хоча ми її маємо отримувати без зайвої метушні. Хоча б через те, що чиновники утримуються за наші кошти і їх головне завдання – обслуговувати інтереси звичайних громадян, а не свої власні.  

Саме тому, однією з вимог підприємців на Всеукраїнському з’їзді малого і середнього бізнесу, який відбувся 17 травня, було безумовне і абсолютне забезпечення електронного документообігу. Між всіма державними установами без винятку. Зі створенням єдиної системи, яка об’єднає всі існуючі державні реєстри.

Чому це так важливо? Тому що обмеживши контакти з чиновниками ми вибиваємо грунт з під ніг корупції. Навіщо комусь платити, щоб пришвидшити видачу документів, пройти без черги з чорного входу, якщо буде створений прозорий і чіткий механізм, втручання чиновника в який мінімальний? 

Проте, чи буде створений – великий знак питання. В Україні вже далеко не перший рік точаться розмови про електронний уряд. Більше того – виділяються кошти. Але вони, як це часто в нас буває, розходяться по чиїхось кишенях. 

Відповідно, оцінювати доручення Президента України від 3 липня цього року щодо розбудови електронного урядування, в якому містяться чіткі терміни виконання основних заходів, поки що рано. Перша контрольна точка – 1 серпня. Саме до цього часу, нагадаю, має бути розроблений проект плану заходів, який має передбачити розроблення та забезпечення функціонування:

- єдиної інформаційно-аналітичної системи соціального захисту населення;
- електронного реєстру пацієнтів у пілотних регіонах;
- єдиного інформаційного веб-порталу звернень громадян до органів державної влади та органів місцевого самоврядування;
- Єдиного державного веб-порталу адміністративних послуг; 
- автоматизованої системи «Єдине вікно подання електронної звітності»;
- завершення впровадження системи електронної державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців.

До 1 серпня залишилося чекати недовго. Зі свого боку ми будемо робити все, щоб чергові спроби ввести електронний уряд не потонули в бажанні чиновників заробити на українцях, бо нам вже набридло оббивати пороги державних установ. Прийшов час поставити на місце піраміду, яка сьогодні перевернута з ніг на голову.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Бизнес-блоги
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.