Чому досі немає оцінки української ГТС?

24 серпня 2012, 12:04
Власник сторінки
Эксперт энергетического рынка
0
949

1 серпня ми повинні були дізнатися, в скільки оцінюється один із символів української незалежності – газотранспортна система. Але відповіді на це питання немає досі. Чому?

Нагадаю, що ще в березні 2012 року завершився конкурс з оцінки вартості активів української ГТС. Переможцем стала «Бейкер Тіллі Україна», яка до 1 серпня повинна була передати результати своєї роботи Міністерству енергетики та вугільної промисловості.

15 серпня міністр Юрій Бойко повідомив, що оцінку ГТС вони ще не отримали. На календарі вже 24-те, а офіційних новин на цю тему немає. Як і пояснень, з чим пов'язана така затримка.

Причин може бути дві.

Перша – обсяг робіт виявився більшим, ніж на те розраховувала «Бейкер Тіллі Україна». Газотранспортна система далеко не перший раз оцінюється. Тільки офіційних оцінок було дві. Від консалтингової компанії «Імідж» в 2007 році – $24,8 млрд. І від компанії «Увекон» в 2009 році – $9,9 млрд.
Крім того, в лютому 2012 року член Американського товариства оцінювачів, член Інституту оцінки США Людмила Симонова озвучила іншу цифру, на порядок вище – $61 млрд.

Така різниця пов'язана з багатьма факторами, у тому числі з тим, що українська газотранспортна система є унікальною. Подібних об'єктів, з такою кількістю підземних газосховищ, розрахованим на 31 млрд. кубометрів, немає ніде в Європі. Грубо кажучи, порівнювати особливо немає з чим. Крім того, потрібно враховувати фактор закритості українського енергетичного ринку в цілому і «Укртрансгазу» зокрема. З усіма витікаючими звідси наслідками.

Друга можлива причина, чому досі немає оцінки ГТС, це фактор Росії. Потрібно розуміти, що багато в чому це вимушена міра, пов'язана з тиском нашого сусіда і його бажанням за безцінь забрати газотранспортну систему. Передбачалося, що незалежний аудит зробить переговори з Росією більш предметними. Звідси – або оцінка від «Бейкер Тіллі Україна» виявилася не такою, як на це розраховували спочатку. Або такий козир поки притримують для більш зручного випадку.

Як би там не було, з нетерпінням чекаємо на результати аудиту. І дуже розраховуємо на те, що українська ГТС не повторить долю білоруської, а буде модернізована і принесе користь не одному поколінню українців.

З Днем незалежності!
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Бизнес-блоги
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.