"Трошки часу поговоримо про газ", або чому Україна повинна терпіти таку неповагу

27 серпня 2012, 07:21
Власник сторінки
Эксперт энергетического рынка
0
1826

25 серпня відбувся черговий візит В. Януковича до Росії. Однією з тем переговорів знову був газ. І знову безрезультатно. З кожним разом вояжі до Росії все більше нагадують акт приниження ...

В. Янукович під час протокольної зйомки сказав, що він хоче «трошки часу поговорити про газ». В. Путін прохання, по суті, проігнорував, всім своїм виглядом даючи зрозуміти, хто тут головний і що саме він і ніхто інший визначає порядок денний.

Судячи з офіційних новин, «трошки часу» Україні не виділили. Потрібно готуватися до того, що газову «лямку» нам доведеться тягнути весь термін – до 2019 року. Можливо, є сенс навіть скасувати будь-які переговори на цю тему, оскільки давно вже всім стало зрозуміло – Росія від надвигідного для нього контракту просто так не відмовиться. Та й навіщо? Кожен місяць «Газпром» від України отримує на свій рахунок близько $800 млн. – 1 млрд. Іноді – це гроші самого «Газпрому», які ми беремо в кредит. А це подвійна вигода. Рідко коли зустрінеш такого клієнта.

Так, нас можуть пошкодувати і відпустити, але тільки в обмін на джек-пот. В даному випадку, це Митний союз і українська ГТС.

Чи є інший шлях? І як можна вберегти себе від приниження?

Дуже просто (і одночасно складно). 

Перший шлях – це подача позову в Стокгольмський арбітражний суд.
Зовсім недавно в цьому суді справу проти «Газпрому» виграла Литва, на черзі - Польща. Раніше, використовуючи цей шлях, своєї мети домагалися багато європейських компаній, у тому числі німецькі, і це ніяк не зашкодило відносинам Росії і Німеччини. Українське керівництво боїться або не хоче повторити цей хороший досвід, але складно уявити, що має статися, щоб відносини двох країн стали ще гірше. Розгляд у суді навряд чи на це вплине.

Другий шлях – скорочення споживання імпортного газу. В першу чергу, за рахунок збільшення власного газовидобутку і послідовної політики енергозбереження.
Правда, великого прогресу в цих питаннях у нас поки немає. У першому півріччі приріст видобутку склав 1% або 100 млн. кубометрів. А це як крапля в морі, вона погоди не зробить. Крім того, Україна, як і раніше, залишається однією з найбільш енергонеефективних економік світу, в структурі енергетичного балансу якої газ займає дуже значні 40%.

Кардинально все поміняти непросто. Але третього шляху не дано. Ми або робимо це, або продовжуємо наполегливо просити «трошки часу поговорити про газ». Ось тільки слухати нас ніхто не буде.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Бизнес-блоги
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.