Ліки від популізму

11 жовтня 2012, 06:44
Власник сторінки
0
1280

Як боротися з невиконаними обіцянками політиків?

Чому в Україні процвітає популізм? Є декілька причин. Перше і найголовніше це те, що влада в Україні є абсолютом, альфою і омегою. З неї все починається. Кар’єра, багатство, статус. Якщо в тебе є влада, ти зможеш вирішити проблеми в суді, обійти конкурентів по бізнесу, примножити свої статки. Саме тому, боротьба за владу в Україні дуже жорстка, а інколи – відверто жорстока. Коли стоїть питання «або – ти, або – тебе», тут вже не до сентиментів.  В хід йде все, аби здобути головний приз. В тому числі, даються обіцянки людям, які ніхто не збирається виконувати. Звітувати за те, що зробили, а що ні, все одно ніхто не збирається. Аби влада була в руках, а перемогу над політичними опонентами можна забезпечити. Продуктові пайки, залякування, адміністративний ресурс – рецептів дуже багато. 

Друга причина – в нас немає середнього класу. В європейському розумінні цього слова. Якість життя основної маси українців є надто низькою. Лише 5% наших громадян живуть на рівні європейців. Загалом же, звичайна українська сім’я  53% своїх доходів витрачає на харчування. Ще близько 40% сімей витрачають більше 60%, що за міжнародними стандартами означає проживання на рівні бідності.

Для багатьох українських політиків це дуже вигідно. Чим бідніше населення – тим простіше ним маніпулювати. Якщо комусь з європейців розповісти про феномен продпайків як про одну з найбільш ефективних передвиборних технологій, вони просто не зрозуміють, про що ми говоримо. В Україні ж це норма. Люди бідні, вони втомилися від невиконаних обіцянок політиків, і дуже часто йдуть на компроміс за принципом «краще хоч щось, ніж нічого». 

Звичайно, якби в Україні середній клас складав 60-70% населення, а половину національного ВВП виробляв малий і середній бізнес, все було б по-іншому. Когорта незалежних людей, які мають стабільний доход, можуть досить критично оцінити діяльність політиків. Влада це розуміє, саме тому сьогодні стільки перешкод на шляху підприємців. 

Що потрібно зробити? Створити прозорі правила гри, забезпечити політичну і економічну конкуренцію, гарантувати право власності, провести реальну судову реформу, яка відродить незалежність третьої гілки влади. Якщо це буде зроблено, а це буде зроблено, ми звільнимо творчий потенціал людей, дамо можливість розвиватися молоді, креативному класу. В такій системі місця популізму не буде. 
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Бизнес-блоги
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.