Українська енергетика виявилася найбільш неефективною в Європі

13 грудня 2012, 10:45
Власник сторінки
Эксперт энергетического рынка
0
1436

Сенсації не відбулося – Україна на 72-му місці серед 105 країн, між Ботсваною та Єгиптом.

Дослідження, підготовлене Всесвітнім економічним форумом та групою експертів засвідчило, наскільки все погано з українською енергетикою. Погодьтеся, 72-е місце, серед африканських країн, при тому, що Латвія займає 7-е місце, Росія – 27-е, Казахстан – 51-е, це не те, на що ми претендуємо.

Декілька цікавих фактів. 

В Україні лише 43,1% енергоресурсів використовується ефективно.
Якби ми, по показнику ефективності використання енергії наблизилися до європейських країн, це б дозволило щорічно економити 34 млрд. кубометрів газу. Рівно стільки, скільки в цьому році ми плануємо закупити в Росії, витративши на це більше $10 млрд.

Україна володіє значним потенціалом у відновлюваній енергетиці, який оцінюється в 98 млн. тонн умовного палива щорічно. Або 40% енергобалансу країни. Знову ж таки, використання цього потенціалу на 100% дозволило б відмовитися від імпорту газу, але до цих пір ми не можемо наблизитися і до показника в 2%. Для порівняння: в країнах, які увійшли в топ-10 рейтингу близько 36% енергії використовується з відновлюваних джерел.  

Які наслідки все це має? Крім, звичайно, чергового провалу в черговому рейтингу? 

Вартість виробленої продукції та послуг, які ми щодня оплачуємо, значно більші, ніж вони могли би бути. Як мінімум на 25-30%.

Державні фінанси, яких так потребує величезна кількість галузей, просто щезають в надрах НАК «Нафтогаз України» та інших реципієнтів. 

Виходить, ми платимо двічі за бездіяльність або неефективну роботу влади. Причому це стосується всіх без винятку урядів.

Можливо, варто почати щось змінювати?   

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Бизнес-блоги
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.