Подарунок Газпрому під ялинку

01 січня 2013, 19:36
Власник сторінки
Эксперт энергетического рынка
0
5955

Так вже повелося, що на Новий рік російський Газпром завжди прагне піднести Україні якийсь «сюрприз». 2013-ий винятком не став.

Ні, газ Україні, як в 2006-му чи 2009-му, не відключили. Проте, офіційна Москва не втрималася від бажання нанести дипломатичний «укол» і вустами директора Департаменту економічного співробітництва МЗС Росії Олександра Горбаня заявила, що не можна одночасно вступити в Євросоюз та взяти участь в Митному союзі і отримати знижку на російський газ. Як висловився російський чиновник, «не можна бути трошки вагітною». 

При цьому Горбань застеріг, що українська газотранспортна система «…заіржавіє, і її можна буде здати на металобрухт». А все через власну непоступливість і небажання віддати Росії в експлуатацію власну трубу.  

Чи є в цій заяві щось сенсаційне? 

Ні, але декілька висновків зробити все-таки потрібно. Тим більше, що від того, яким буде 2013 рік в енергетиці, багато що залежить.  

По-перше, рівень діалогу між Україною і Росією є таким, що не дає жодних підстав говорити про можливість досягнення взаємоприйнятного компромісу відносно ціни на газ. Росія тисне, поводить себе як «старший брат», від волі якого залежить «карати чи милувати». Коментарі директору Департаменту МЗС (навіть не заступника міністра!) лише підкреслюють зневагу з боку офіційної Москви. Така форма подачі інформації і рівень ньюзмейкера – ще один доказ того, що в України начебто є лише один вихід. А саме: підписати новий газовий контракт на умовах Росії.

По-друге, Росія буде продовжувати свою тактику неоголошеної «холодної війни». Говорити про те, що все залежить від України. Що ціна на газ є прийнятною і, навіть, європейською. А якщо хочете якихось «особливих умов», беріть приклад з Білорусі. Паралельно нас очікують нові торгові війни, опір нашим спробам диверсифікувати джерела енергопостачання, інформаційні кампанії про шкідливість сланцевого газу і т.д. 

Висновок, який напрошується з попередніх двох – в нас більше не залишилося права на помилку. Потрібно переходити від заяв до дій і зробити все, щоб обмежити вплив Росії на нашу енергетичну політику. Як це зробити? Рецепти відомі. Якщо ми це зробимо, «сюрприз» під ялинку покладемо вже ми. І не пізніше, ніж через рік-два.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Бизнес-блоги
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.