Села газифікуються неймовірними темпами, а видобуток газу продовжує падати

19 лютого 2013, 08:44
Власник сторінки
Эксперт энергетического рынка
0
771

За 2,5 роки «Нафтогаз України» газифікував більше населених пунктів, ніж за попередні п’ять. Але в 2012 році видобуток газу в України знизився на 1,1%. Чи не привід задуматися?

Звіт «Нафогазу України» вражає: за період 2010-2012 рр. було збудовано та введено в дію 273 газопроводи, підведено газ до 328 населених пунктів, в яких проживають більше 600 тис. чоловік. Для порівняння: в 2005-2009 рр. доступ до газу отримали трохи більше 200 тис. українців.

Проте, це позитив затьмарює обєм видобутку власного газу та ціна на імпортне блакитне паливо.

В 2010 році, коли стартувала програма газифікації, російський газ для України коштував $236 за тисячу кубометрів. Сьогодні ж ціна зросла майже вдвічі – до $432 за тисячу кубометрів.

Що стосується видобутку власного газу, то він як був на рівні 19-20 млрд. кубометрів, так і залишається. Більше того, в 2012 році видобуток знизився на 1,1% і склав 19,3 млрд. кубометрів.

Тобто, газифікація в Україні не ґрунтується на жодному економічному розрахунку. Якби ціна не зростала, наскільки безперспективними не були перемовини з Росією щодо перегляду контракту, в нас нічого не змінюється. Уряд регулярно, в радянському стилі,  рапортує про те як, наприклад, «у невеличке село Друцьке на Чернігівщині проведено газ» за 630 тис. гривень. Хоча за ці кошти можна було б побудувати котельну на біопаливі. А це б дало змогу створити нові робочі місця і використовувати той ресурс, яким ми володіємо. А не збільшувати платежі «Газпрому», тобто фактично дотувати економіку іноземної держави.

І хай хтось після цього скаже, що газ в Україні не є політичною технологією і способом заробітку для тих, хто кладе в землю кілометри труб.

Саме так – газ є політичною технологією і до тих пір, доки він знову не стане економічною категорією, чекати змін, напевно, не варто.

 

 

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Бизнес-блоги
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.