Україна не буде оскаржувати газовий контракт з Росією в суді

19 березня 2013, 22:24
Власник сторінки
Эксперт энергетического рынка
0
1534
Україна не буде оскаржувати газовий контракт з Росією в суді

За словами Азарова, шансів на виграш справи в нас немає. Справді? Можливо, ми занадто рано піднімаємо руки?

Сьогодні сталося те, про що здогадувалося більшість фахівців – Україна не піде в Стокгольмський арбітражний суд. Про це публічно заявив Азаров. Це означає що або ми будемо виконувати контракт до 2019 року. Відповідно, кожен рік зазнавати величезних збитків. Або підемо на поступки Росії і отримаємо знижку. Поступки в даному випадку – це ті ж самі збитки, хоча порахувати їх буде важче. Як оцінити шкоду від членства України в Митному союзі? Або передачу вітчизняної ГТС? Тут вже все залежить від формату МС та того, які важелі впливу залишаться у нас на газотранспортну систему залишаться. Проте є стійке переконання, що якби ми не пручалися, але Росія все одно затисне нас в своїх обіймах. Як в Митному союзі, так і в партнерстві в газотранспортному консорціумі.

В таких обставинах похід в Стокгольмський арбітраж виглядає не таким вже й безнадійним. Після того, як Польща подала позов в суд, «Газпром» надав цій країні 15% знижку на газ. І не лише їй. За останні три роки Росія погодилася знизити ціни на газ для більше, ніж п’ятнадцяти своїх клієнтів в країнах ЄС. Окрім України. І це при тому, що ми займаємо друге місце в Європі за обсягами імпорту російського газу. Тобто є крупним клієнтом, в якого і умови, згідно законів ринку, мають бути зовсім іншими, ніж в звичайних покупців.

Але закони ринку у випадку україно-російських газових стосунків не діють. Тут панує виключно політика. І відмовлятися, та ще й публічно, від можливості оскарження газового контракту, виглядає, як мінімум недалекоглядно. Можливо, уже про все домовлено? А якщо ні? Як тоді бути з рахунком на $7 млрд., який Росія пред’явила нам в обмін на скорочення імпорту газу? Його теж потрібно швидко і без галасу оплатити?

Вся ця історія з Стокгольмським арбітражем ще раз нагадує нам, наскільки слабкими ми є у відстоюванні власних національних інтересів. Хочеться вірити, що коли домовленість з Росією буде досягнута, ми не будемо кусати лікті і згадувати славне місто Стокгольм та суд, який там знаходиться як ще одну, безповоротно втрачену можливість стати енергетично незалежними.

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Бизнес-блоги
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.