Ехо україно-російської газової війни докотилося до Польщі

09 квітня 2013, 21:04
Власник сторінки
Эксперт энергетического рынка
0
1566

В Польщі скандал. Тривають пошуки людини, яка дозволила підписати меморандум з «Газпромом» щодо можливого будівництва газопроводу в обхід України.

Настирні спроби російського керівництва сформувати антиукраїнську газову коаліцію спровокували політичний скандал в Польщі. Буквально за декілька днів після того, як було оголошено про плани будівництва ще одного газопроводу в обхід України – «Ямал – Європа 2» (з Білорусі до Польщі, Словаччини та Угорщини), «Газпром» підписав меморандум з польською EuRoPol Gaz про співробітництво в цьому проекті.

Проте, як виявилося, ніхто з польських урядовців не давав дозвіл на підписання цього меморандуму. Підозра пала на віце-премєр-міністра Януша Пєхоцинського. Принаймні, на нього вказує керівник EuRoPol Gaz Мірослав Добрут, як на людину, яку він повідомив про плани сісти «за один стіл з «Газпромом». Але польський віце-прем’єр-міністр публічно відхрещується і переконує, що він нічого про це не знав.

Так само, як не знали президент та премєр-міністр Польщі.

В підсумку, Броніслав Комаровський був змушений переконувати В. Януковича, що «польська сторона не буде вдаватися до жодних кроків у газовій співпраці з Росією, які становили б загрозу для інтересів України». Тобто, де-факто публічно відхрещуватися від підписаного меморандуму з «Газпромом».

Про що це свідчить?

По-перше, про те, що «Ямал – Європа 2» – проект віртуальний. Його мета очевидна – переконати Україну, що з Росією можна або дружити на її умовах, або ворогувати. Іншого варіанту не існує. Відповідно, вітчизняна газотранспортна система, щоб бути заповненою, має перейти під контроль «Газпрому».

По-друге, Росія в своєму бажанні досягнути омріяної мети може зайти надто далеко. Дипломатичний протокол – не її сильна сторона. Якщо буде потрібно підставити партнерів, вони це зроблять. Все заради вищої мети. Яка, які відомо, виправдовує будь-які засоби.

І наостанок – як ви думаєте, який наступний газопровід в обхід України буде будувати Росія? І з ким підпише черговий «меморандум»?

Чекаємо на свіжі новини.  

 

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Бизнес-блоги
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.