Скорочення імпорту газу: маніпуляція чи реальний факт?

21 квітня 2013, 19:45
Власник сторінки
Эксперт энергетического рынка
0
1654

В березні «Нафтогаз» імпортував лише 200 млн. кубометрів газу, суттєво скоротивши закупівлі в «Газпрому». Прорив? Ні, тому що замість «Нафтогазу» блакитне паливо купувала приватна структура.

В Україні люблять маніпулювати з цифрами. В енергетиці – особливо.

Про це знову варто було згадати, коли наприкінці тижня в ЗМІ була поширена інформація про зменшення закупівлі російського газу до 200 млн. кубометрів.

В непідготовленого читача вона могла викликати шок. Невже це правда? Ще рік тому про таке можна було лише мріяти, а тут свої проблеми з постачанням енергоресурсів вирішили і Росії втерли носа.

Але радість була б нетривалою. Лише до того моменту, як дізналися б, що закупівлю скоротив лише «Нафтогаз», а не Україна.

Адже в березні компанія Фірташа Ostchem Group імпортувала в Україну 2,2 млрд. кубометрів. Відповідно, загальний об’єм імпорту склав 2,4 млрд. кубометрів. І це трохи інша цифра, ніж можна було подумати, послухавши переможні реляції профільного міністра.

І хоча за 3 місяці поточного року імпорт російського газу був скорочений на 17,4% або 1,5 млрд. кубометрів, це ще нічого не означає. Давайте будемо памятати про газові сховища, в які був закачаний газ минулого року. А тому висновки зробимо наприкінці року.

До речі, це далеко не перший випадок оприлюднення ось такої «статистики».

Щось подібне було в 2012-му. Влада також рапортувала про суттєве зменшення обсягів імпорту газу. Але при цьому якось забувала, що в 2011-му ми купили аж надто багато блакитного паливу (44,8 млрд. кубометрів), оскільки за рішенням суду потрібно було компенсувати раніше відібраний газ структурам Д. Фірташа. Тому в нас була вигідна база для порівняння.

Очевидно, що в 2013-му році ми будемо спостерігати щось подібне. Ostchem Group повертає позиції Д. Фірташа на газовому ринку. В свою чергу, «Нафтогаз» потрохи скорочує активність на російському напрямку. Сказати, що це погано, не можна. Поява нових гравців – хороший знак. Головне, щоб на зміну державної монополії не прийшла приватна. І щоб маніпуляціями зі статистикою не закінчувалася робота по диверсифікації поставок енергоресурсів і скороченню енергоспоживання в Україні.

  

 

 

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Бизнес-блоги
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.