Янукович підпише закон про наклеп

24 вересня 2012, 10:02
Власник сторінки
Журналіст, сценарист документального кіно, спеціаліст з міжнародної адвокації
0
2578

Якщо його не зупинить масовий протест

В кінці минулого тижня  з юристкою Тетяною Котюжинською я був на радіо «Ера». Балакали про закон  від Журавського. Тобто про запровадження кримінальної відповідальності за наклеп. Нагадаю: журналіст може сіти на строк від трьох до п`яти років.

Під час ефіру слухачі дзвонили   в студію. Я був здивований тим, що багато хто підтримує ідею Журавського. Якийсь чоловік з Харкова казав, що він на початку 90-х готував якийсь фестиваль, куди з`їхалися люди з усіх кінців СРСР. А якась журналістка написала, що це було погано. Вона, на його думку,   мала б відповідати за наклеп.

Я йому відповідав: що він, очевидно, справді молодець, але ніхто не зобов`язаний  любити його фестиваль, він може не всім подобатися і критики його мають право висловити свою критичну точку зору, так само як і прихильники.  І якщо людина робить публічний захід, то вона має бути до цього готова.

Іще якийсь чоловік телефонував і казав, що за базар треба відповідати. Інший балакав про те, що Портніков і хтось іще пихаті і він би не став їх захищати.

На Фейсбуці юрист – і це особливо дивно – каже, що закони в нас  хороші, питання лише в тому, що їх виконують на власний розсуд. Тож закон від Журавського непоганий і його треба ухвалювати. Логіка збочена цілковито: якщо в нас гарні закони виконуються як кому стукне в голову, то  давайте ще один ухвалимо – дамо інструмент владі, яка й так робить, що їй заманеться.

Я слухаю й читаю все це і дивуюся. Ну що ж це за ментальність в нас така, що будь яку проблему народ хоче вирішувати через каральні заходи?  При цьому розумію, що проблема справді існує. Дуже часто журналісти виконують чиєсь замовлення і поширюють неправдиву інформацію.  Як правило, це стосується політиків. Але політики мають значно більшу можливість спростовувати неправдиву інформацію про них.

За журналістами, які працюють на замовлення, як правило, стоять впливові люди - ті ж політики, наприклад. І вони своїх шісток завжди зможуть відмазати. А от ті з колег, хто реально проводять незалежні розслідування таки будуть сидіти.

Крім того, запровадження кримінальної відповідальності – це значить втручання держави у стосунки між двома суб’єктами. Тобто, якщо на мене звели наклеп, то в цивільних стосунках я і тільки я вирішую як відповідати: хочу до суду подаю, хочу – не звертаю уваги.  Якщо ж перевести це в кримінальну площину, то з`являється третій суб’єкт, який діє на власний розсуд і може це робити без урахування думки того, на кого звели наклеп.

Так було в ситуації з LB.ua  Ландік відмовлявся від усіх претензій, але прокуратура все одно порушила кримінальну справу проти видання. І це в ситуації, коли ініціатива Журавського ще не набула чинності. А коли вона втілиться в життя, то садитимуть за бажанням прокуратури. А прокуратура керується відомо звідки.

Ганна Герман заявила, що Януковича ніколи не підпише такий закон. Але аналогічні заяви вона робила і про мовний закон. Схоже, що шеф Герман на Банковій таки готується його підписувати. І лише масові протести можуть його зупинити.

Докладніше про Януковича і закон про наклеп тут

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Журналисты
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.