Затяте лікування Тимошенко

26 квітня 2012, 10:07
Власник сторінки
Журналіст, сценарист документального кіно, спеціаліст з міжнародної адвокації
0
1738

якщо всі брешуть і на тілі Тимошенко нема жодного синця, то все одно її не мали права лікувати насильно


Наші можновладці з однаковим шаленством роблять речі прямо протилежні за змістом. За принципом: примусь дурного богу молитися – він лоба розіб’є. Це продемонстрував новий конфлікт навколо ув’язненої на сім років Юлії Тимошенко. Спершу влада не хотіла прислухатися до закликів від світового співтовариства уперто засовувала опонентку президента Віктора Януковича до в’язниці. При цьому плювати хотіла на її не найкращий стан здоров`я. Тепер після рішення Європейського суду з прав людини влада так затято прагне лікувати ув’язнену, що сама ув’язнена лякається, як би її так не відправили на той світ

Юлія Тимошенко  заявила, що оголошує голодування через те, що її нібито відлупцювали в камері співробітники Качанівської колонії, де вона відбуває покарання.  Про це повідомив її захисник і водночас депутат парламенту Сергій Власенко. Потім на сайті БЮТ з`явився лист самої Тимошенко, де вона розповіла як троє чоловіків накинули на неї ковдру, вдарили в живіт і насильно потягли до машини. Мільйони читачів з жахом прочитали поширені у ЗМІ її свідчення: «Від нестерпного болю в спині та страху я почала кричати і кликати на допомогу, але ніякої допомоги я не отримала. У якийсь момент від страшного болю я просто відключилася й опам'яталася вже в лікарняній палаті».

Її соратники твердять, що у неї на тілі синці. Представник уповноваженого з прав людини Сергій Кудрук, який провідав колишню прем`єрку в колонії,  твердить, що вона справді має синці. Він додав, що вона перебуває у пригніченому стані.

 Взагалі пристрасті навколо здоров`я Тимошенко  кипіли ще до того, як суд виніс вердикт про її покарання на сім років. Її захисники казали, що в неї болить спина, що тіло її покрито синцями невідомого походження. На апеляційний суд за своєю скаргою вона не могла прибути через проблеми зі спиною і скаргу розглядали без її участі.

При цьому Захід закликав відмовитися від політичного переслідування опонентки нинішньої влади. Закликав також і Кремль. Політики,  лідери громадської думки вимагали від Банкової забезпечити справедливий суд і подбати про здоров`я Тимошенко. Віктор Янукович ледь не бив себе в груди і запевняв, що європейський вибір – це пріоритет його політики. Він  давав зрозуміти, що підходи у справі Тимошенко буде переглянуто. А потім з розгубленим виглядом на обличчі твердив, що суд в Україні по-європейськи незалежний і він не може на нього впливати. Департамент виконання покарань при цьому розсилав повідомлення про те, що Тимошенко отримує належну допомогу. А провладні політики і експерти робили обурені заяви про те, що Захід тисне на Україну і нав’язує їй свої правила гри.

У березні  Європейський суд з прав людини ухвалив рішення про необхідність лікувати колишню прем`єрку. Адже, згідно з Конвецією прав людини, ненадання медичної допомоги у в’язниці прирівнюється до катування. Україна так само твердо заявила, що європейський вибір її пріоритет і вимоги європейського суду будуть неодмінно виконані. І, засукавши рукави, кинулася виконувати вимоги Заходу  з такою самою пристрастю, з якою раніше відмовлялася це робити.

Про те, як це відбувалося, розповів на брифінгу прокурор Харківської області Геннадій Тюрін:  «Людина  (Тимошенко – Ред.) зібралася, одягнулася, а потім лягла на ліжко і сказала: «Я нікуди не поїду». Відповідно до закону, Кримінально-виконавчого кодексу, має право Пенітенціарна служба застосувати фізичний вплив: узяли на руки, віднесли в машину й доставили до лікарні». Водночас він наголосив, що прокурорська перевірка не знайшла підтвердження, що під час перевезення їй викручували руки і вдарили в живіт.

Цей прокурор сам себе викрив. Навіть, якщо всі брешуть і на тілі Тимошенко нема жодного синця, то все одно її не мали права лікувати насильно. Кримінально-процесуальний кодекс  передбачає лише певні моменти, коли можуть призначити лікування, попри незгоду ув’язненого. Коли його здоров`я загрожує іншим людям.  Наприклад, коли той хворіє на венеричні захворювання, або в нього психічні розлади. У всіх інших випадках лікуватися чи ні – має вирішувати сам ув`язнений. Навіть коли він спершу хотів лікуватися, а потім передумав – ніхто не має права робити це живосилом.

Але, схоже, що для Києва рішення Європейського суду – це як колись рішення Центрального комітету компартії. Хочеш – не хочеш, а мусиш виконати. Необхідно продемонструвати, що європейська інтеграція здійснюється безумовно. І довести: рішення Європейського суду з прав людини є пріоритетними і виконуватимуться безумовно. Навіть, якщо, виконуючи їх, держава Україна порушує права ув’язненої Тимошенко. Хіба це так важливо? Держава  ж продовжує  таким чином  здійснювати  проголошений Віктором Януковичем курс на європейську інтеграцію. Щоб ніхто у Брюсселі не засумнівалася.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Журналисты
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.