Чорнобильське фото

26 квітня 2012, 14:07
Власник сторінки
Журналіст, сценарист документального кіно, спеціаліст з міжнародної адвокації
0
2437

Я сприймав все це як звичайну роботу і не усвідомлював, що відбувається подія історичної ваги. Бо ж яка ще вага, коли все відбувається у тебе на очах?

Своє перебування Чорнобилі, в зоні ліквідації аварії я пам’ятаю якимись дрібними уривками. Тоді республіканські газети за рішенням ЦК компартії України взяли шефство над тамтешньою багатотиражкою «Трибуна энергетика» і посилали своїх кореспондентів на два тижні працювати в редакції.

Я був кореспондентом популярної на той час «Молоді України». Мене ніхто не примушував  їхати до Чорнобиля, викликався сам. Сьогодні пам’ятаю лише одну статтю про якогось рядового воїна. Більше – нічого з тем, які висвітлював тоді, в пам`яті не залишилося. Думаю, що мова ішла про якісь героїчні трудові будні. Займатися розслідуванням чи з`ясовувати, чим  це обернеться для здоров`я учасників ліквідації – тоді було неможливоПанувала державна цензура.   Побував у зоні ліквідації  ще через рік після аварії і - тоді вже пам’ятаю трохи  краще.

Можливо, така забудькуватість – це певний психологічний феномен. Я сприймав все це як звичайну роботу і не усвідомлював, що відбувається подія історичної ваги. Бо ж яка ще вага, коли все відбувається у тебе на очах?

Ось тут фото з того часу. Це ми на сходах біля редакції «Трибуны Энергетика». Я третій ліворуч або, власне, рівно посередині. Крайній  зліва це Сергій Ромейков із Запоріжжя. Він навчався на факультеті журналістки московського університету і приїхав від якоїсь газети висвітлювати події. Через два роки помер, але, кажуть, не від опромінення, а від ниркововї хвороби. Уявіть собі, що я його не пам`ятаю. Це мені нагадали коллеги, які тоді зі мною працювали.

Другий зліва це Олександр Фомін з «Робітничої газети», з яким ми жили в одній кімнаті. Праворуч від мене Василь Чорний з «ТЭ». Він у наш час працював в «Гезете по-киевски». Де зараз працює – не знаю. І крайній Олександр Сердюк, також із «ТЭ». Де зараз працює – теж не знаю.

 До речі, статус ліквідатора я так собі і не оформив. А то б уже отримував пенсію. Тисяч тридцять, яка там каже АзаровJ)))))

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Журналисты
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.