Кролики і удави

22 травня 2012, 13:27
Власник сторінки
виконавчий директор Інституту Масової Інформації, представник в Україні міжнародної організації "Репортери без кордонів", учасн
0
2058

Одна справа - гречка і "Вітіна тисяча". Не напасешся грошей на всі "соціальні ініціативи". І зовсім інша -благодатне мовне питання, яке традиційн зомбує електорат ПР перед виборами.

Вже в котрий раз, традиційно перед виборами, партія влади дістає із самого найтемнішого закута своєї регіональної шафи побите міллю, поточене шашелем давності "мовне" питання. Як ще одне підтвердження того, що ніяких реальних успіхів і економічних досягнень в країні немає, в кишенях у населення пусто, і настав час переключити увагу на мову. Скоро вибори! Одне діло – роздавати гречку і «Вітіну тисячу». Ці заходи покривають не всю цільову аудиторію, та і не напасешся грошей на всі «соціальні ініціативи». А от мовне питання – це механізм, який дозволяє заробляти голоси на виборах без особливого напруження і фінансових витрат.

Ще однією причиною підняття мовного питання може бути те, що Партія Регіонів стрімко втрачає електорат у східних регіонах, і, очевидно, розраховує повернути його назад за допомогою ідеологічних гасел.

Але іміджеві збитки, які понесе партія влади в очах потенційного електорату, якщо знову буде маніпулювати мовним питанням, будуть набагато суттєвішими за той один-два додаткових проценти, зароблені на популізмі.

По-перше, мовним питанням маніпулюють давно. І те, що це маніпуляція, здається, дійшло вже до самих забитих кримських бабусь.

По-друге, у населення є реальні і актуальні проблеми, наприклад, пов’язані з відміною Укрзалізницею десятків напрямків руху поїздів, в результаті чого у сфері перевезень утворився хаос. Але Партія регіонів, представники якої у ВР навряд чи користуються послугами пасажирських перевезень Укрзалізниці, полинає у хмари мовного законодавства. Що ще раз доводить їх відірваність від реальних проблем народу, якого питання мови цікавлять чи не в останню чергу. Яке мовне питання, коли немає грошей, немає захисту від корупції, немає якісної освіти чи охорони здоров’я??

По-третє, частка тих, хто підтримує українську мову як єдину державну, перевищує частку тих, хто виступає за двомовність.

Тим не менш, останні кроки ПР доводять - знову країну будуть штучно ділити і возити "фейсом об тейбл" на центральних телеканалах. Щоб продемонструвати своїм виборцям «реальні кроки», у ВР, можливо, навіть спробують просунути законопроект Ківалова-Колесніченка «Про засади державної мовної політики» (його вже включили до порядку денного на 24 травня). Де-юре, він не запроваджує двомовність в країні, але де-факто – саме це і робить. Якщо цей законопроект буде прийнято, мовою викладання, ЗМІ, дубляжу фільмів, стане російська. Цей популістський крок матиме також і негативні економічні наслідки, тому що сприятиме навалі російськомовного продукту, створюючи додаткові перешкоди українському виробнику. Людей, які спілкуються українською у великих містах, стане менше, зникне важливий націєтворчий і самоідентифікаційний фактор. Далі, ситуація і так близька до дестабілізації через економічні і соціальні проблеми, а мовне питання може її лише розігріти.

Але - Партії Регіонів це все не цікаво. Їй необхідно зайнятись реалізацією передвиборчих обіцянок, хоча б ідеологічного характеру. Чого не зробиш в умовах стрімко падаючого рейтингу і відсутності бажання вжити будь-яких реальних кроків для вирішення актуальних проблем?

Тим часом, друзі, якщо вам не байдуже на українську мову, приходьте підтримати акцію протесту проти мовного законопроекту під ВР 24 травня о 13.00. Нехай краще виріщують економічні і соціальні питання, а з мовними ми собі якось дамо раду.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Журналисты
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.