Російська мова захищена з кінця 80-х минулого століття

18 червня 2012, 11:41
Власник сторінки
Журналіст, сценарист документального кіно, спеціаліст з міжнародної адвокації
0
1465

Суддя починає Процес українською. Потім я вже забув процедуру, але учасники процесу всі разом вирішують перейти на російську. Вони переходять спокійно

Читаю повідомлення про те, що Верховна Рада має намір запровадити практику російської мови у судочинстві. Проти цього виступає НУНС. Певна річ, російську мову пропонує Партія регіонів. А я сиджу собі і думаю: «За що боротьба?».

 

Ось стаття з нині діючого Закону «Про мови в Українській РСР».

 

Стаття 18. Мова судочинства



 

     Судочинство в Українській РСР здійснюється українською мовою.

 

     У випадках, передбачених у  частині  другій  статті  3  цього

Закону,   судочинство   може   здійснюватись   національною  мовою

більшості населення  тієї  чи  іншої  місцевості,  а  у  випадках,

передбачених  у  частині третій цієї ж статті, - мовою, прийнятною

для населення даної місцевості.

 

 

 

Я неодноразово ставав свідком, наприклад, в суді на Сході України. Суддя починає Процес українською. Потім я вже забув процедуру, але учасники процесу всі разом вирішують перейти на російську. Вони переходять спокійно і все.

 

 

Таким чином влада намагається навішати своїм, за словами Бориса Колесникова, лошкам локшину на вуха і вирішити неіснуючу проблему.  Після ухвалення закону вона розкаже, як героїчно вона захистила російську мову. Правда, на неї ніхто не нападав. Погугліть вищезгаданий закон і ви переконаєтеся, що ліберальнішого закону не буває. Там російська мова і мови національних меншин захищені так, як українській в інших державах і не снилося.


Хоча закон цей і старий, але я би і сьогодні його не змінював. За винятком кількох уточнень: там сказано про державні і партійні органи. Оскільки партія в нас тепер не одна, то слово "партійні" там зайве.

 Крім того, російську мову визначено мововю міжнаціонального спілкування. Йшлося про міжнаціональне спілкування в межах СРСР. Оскільки Союз наказав довго жити, то потреба в такому визначенні відпала.

Але в принципі ці анахронізми не заважають. Хай би собі були. 

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Журналисты
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.