Пілотна версія нової інтелектуальної телегри між політиками "Хто кого?"

06 листопада 2012, 09:06
Власник сторінки
журналіст-телевізійник
0
1546

Змагалися кандидат в депутати від «Об'єднаної опозиції» Любов Онищук та незалежний кандидат Вилодимир Тимофіїв.

Ще до початку парламентських перегонів наша телевізійна студія виношувала ідею провести інтелектуальний турнір «ХТО КОГО?» поміж основними претендентами на здобуття депутатського мандата на окремих округах. Для апробації цього задуму вирішено було обрати Макарівський виборчий округ №91, що на Київщині.  Із 31 зареєстрованого на цьому окрузі кандидата в депутати ми обрали 4-5 основних претендентів на перемогу і звернулися до них  з пропозицією помірятися своїми знаннями. Питання підібрали таким чином, аби вони стосувалися  історії, культури, літератури, історії, біології, видатних людей того краю, інтереси якого вони забажали представляти в парламенті. 

Провладний кандидат Михайло Поплавський (у підсумку посів 3-те місце на виборах) від участі у нашому проекті відмовився, а представник «Удару» Руслан Сольвар (якого й обрали депутатом) спочатку погодився, а потім почав усіляко уникати зустрічі з нами. Проте на наш заклик охоче відгукнулися колишній мер Фастова, активний громадський діяч Володимир Тимофіїв (знявся за два тижні до голосування на користь Сольвара) і представниця «Батьківщини», директорка місцевого пивзаводу Любов Онищук (посіла друге місце на виборах). Двобій поміж ними вийшов дуже цікавим. Спочатку обидва помітно нервувалися, але потім опанували себе і загалом дали правильні відповіді на більшість запитань.

Нас змагало бажання викласти цю програму ще під час виборчої кампанії, але, аби не наразитися на звинувачення у підігруванні окремим кандидатам, вирішили зробити це зараз. Як нам видається, своєї актуальності вона не тратить і після 28-го жовтня. Більше того, ми плануємо і надалі відзнімати  аналогічний проект уже безпосередньо в стінах парламенту.

Що стосується конкретно цієї програми, то хоч питання, підібрані для її учасників і стосувалися певного регіону (в даному випадку кількох районів Київщини), але будь-яка людина, яка навіть немає територіального прив’язання до цієї області, але володіє певним багажем знань, аналітичними здібностями та логічним мисленням, може дати на багато з них правильну відповідь.

До того ж кожне питання для полегшення його сприйняття (не лише на слух, але й візуально) проілюстроване відповідним малюнком чи світлиною. Тож ті з Вас, хто бажає разом з нашими гравцями влаштувати собі щось на кшталт гімнастики для розуму і долучитися до нашої забави, ласкаво просимо. Кожен охочий може переглянути на власний вибір або текстову версію програми «ХТО КОГО?», викладену нижче, або ж ознайомитися з нею у відеоформаті, чимчикуючи за цією адресою: http://detonator.kiev.ua/vd1.html

А тепер нумо до справи. Погляньмо, що ж вийшло з усієї нашої затії.

Питання №1.

«На території Київщини, по сусідству, розташовані три населені пункти, про які старовинна легенда оповідає, що колись князь, заволодівши цими поселеннями, назвав їх на честь своїх дочок. Одному дав найменування Білогородка, друге нарік Чорногородка. А назва третього саме така».

Правильна відповідь – Ясногородка.

Володимир Тимофіїв:
«Синьогородка». Сумарно лишається 0 балів

Любов Онищук:
«Ой! Ні. Не знаю». Сумарно лишається 0 балів.

Питання №2. 

«Перед Вами прапор Макарівського району, який являє собою три горизонтальні смужки. Що, на Ваш погляд, символізує найвужча синя смужка, розташована посередині?»

Правильна відповідь – річка.

Володимир Тимофіїв: 
«Символізує небо».

Сумарно лишається 0 балів.

Любов Онищук: 
«Ну завжди на прапорі здається, що синя смужка – це колір неба, але тут якраз це колір річки, яка розділяє місто Макарів на дві половини».

Сумарно стає 1 бал.

Питання №3.

«Цей один із найвідоміших українських гумористів, майстер розмовного жанру, народний артист України, лауреат Національної премії імені Шевченка безумовно належить до когорти найвідоміших уродженців Макарівщини». 

Правильна відповідь – Анатолій Паламаренко.

Володимир Тимофіїв:
«Гуморист, якого шанують в Україні і який працював у Театрі Франка… Прізвище, на жаль, я зараз не можу пригадати». Сумарно лишається 0 балів.

Любов Онищук: 
«Ні. Я не знаю». Сумарно лишається 1 бал.

Питання №4.

«Згідно з переписом населення 1887 року у Макарові проживало 3037 душ. Із них 1205 православних, а 1725 осіб належали саме до цієї віри».

Правильна відповідь – вони належали до іудейської віри.

Володимир Тимофіїв: 
«Це були віруючі-католики, так само як і по Фастову». Сумарно лишається 0 балів.

Любов Онищук: 
«Це євреї». Сумарно стає 2 бали.

Питання №5. 

«Цей колишній керівник штабу «Нашої України» часів Помаранчевої революції та екс-заступник голови Секретаріату Президента Віктора Ющенка (2007-2008 років), який до того ж в ролі Надзвичайного та Повноважного Посла в 2010-2011 роках представляв інтереси України в Білорусії, походить із села Мотижин  Макарівського району».
Правильна відповідь – Роман Безсмертний.

Володимир Тимофіїв: 
«Роман Безсмертний». Сумарно стає 1 бал.

Любов Онищук:
«Це Роман Безсмертний. Зараз, коли я їжджу і спілкуюся з населенням, то люди дуже негарно відгукуються про його ідею укрупнення районів (про перенесення лікарень, зокрема). Люди хочуть аби все лишалося так, як було раніше». Сумарно стає 3 бали.

Питання №6. 

«Саме зі стількома районами Київської та Житомирської областей межує Фастівський район. Треба їх  перерахувати».
Правильна відповідь
загалом шість районів. Попільнянський і Брусилівський райони Житомирської області. А також Макарівський, Білоцерківський, Васильківський і Сквирський райони Київщини.

Володимир Тимофіїв: 
«Фастівський район межує з Васильківським, Білоцерківським, Попільнянським,  Макарівським і частиною Києво-Святошинського району».  Сумарно стає 2 бали. (Названо 4 з 6 районів).

Любов Онищук:
«Так. Фастівський район межує з Білоцерківським, Васильківським, Сквирським, Брусилівським, Попільнянським і ще один…Забула». Сумарно стає 4 бали. (Названо 5 з 6 районів).

Питання №7.

«Із тридцяти одного офіційно зареєстрованого кандидата у Макарівському виборчому окрузі №91 маємо саме стільки чоловіків і стільки жінок».
Правильна відповідь – двадцять шість чоловіків і п’ять жінок.

Володимир Тимофіїв:
«Зареєстровано дві жінки і двадцять дев’ять чоловіків». Сумарно лишається 2 бали.

Любов Онищук:
«Із тридцяти одного кандидата п’ятеро жінок. Я п’ята. Але я їх, на жаль, не знаю. Знаю лише одну Ларису Майсак з Малої Половецької». Сумарно стає 5 балів.

Питання №8.

«Пам’ятник паровозу К-1576, знаний у народі як «Зозуля», був установлений у Боярці у 1989 році як символ порятунку Києва від паливної кризи в холодну зиму 1921 року. А вузькоколійку для нього прокладав, зокрема, і цей головний герой роману «Як гартувалася сталь», вигаданий письменником Миколою Островським».
 Правильна відповідь – Павло Корчагін.

Володимир Тимофіїв:
«Павло Корчагін». Сумарно стає 3 бали.

Любов Онищук:
«Це Павка Корчагін. Це герой моєї молодості. «Як гартувалася сталь» - це була настільна книга, яку читали, перечитували і всі хотіли бути схожими на Павла Корчагіна». Сумарно стає 6 балів.

Питання №9. 

«У Макарівському районі  є селище Кодра. Цей топонім, як вважав відомий дослідник Київщини Лаврентій Похилевич, неслов’янського походження, а прийшов він до нас саме з цієї європейської мови і означає в перекладі «дрімучий ліс».
Правильна відповідь – із румунської мови.

Володимир Тимофіїв: 
«Це чеська мова». Сумарно лишається 3 бали.

Любов Онищук
«Кодра? Угорська мова».  Сумарно лишається 6 балів.

Питання №10. 

«Перебуваючи на Фастівщині у складі археологічної комісії, цей художник і поет намалював побутові картини «Коло каші», «Селянин у брилі», «Постаті селян», «Гурт селян», а також написав такі чудові поезії як «Чернець», «Швачка» та «Іржавець».
Правильна відповідь – мова про Тараса Шевченка.

Володимир Тимофіїв:
«Тарас Шевченко, будучи у Фастові, зробив чимало замальовок і написав декілька віршів, перебуваючи на козацьких курганах». Сумарно стає 4 бали.

Любов Онищук
«Шевченко. Він брав участь під час розкопок у селі Фастівець, де й писав ці картини». Сумарно стає 7 балів.

Питання №11.

«На страусячій фермі в Ясногородці за 70 гривень можна придбати яйце страуса. А ось цей атрибут африканської птиці коштує вже 80 гривень».
Правильна відповідь – пір’я страуса.

Володимир Тимофіїв: 
«Пір’я страуса». Сумарно стає 5 балів.

Любов Онищук: 
«Я бувала на страусячій фермі, але не в Ясногородці, хоча й чула про неї багато. При нагоді обов’язково її відвідаю. А мова, очевидно, про пір’я». Сумарно стає 8 балів.

Питання №12. 

«За часів німецької окупації уся Київщина належала до складу цього адміністративно-територіального утворення, яке де-юре не входило до складу нацистської Німеччини, але де-факто контролювалося та підпорядковувалося Третьому Рейху».
Правильна відповідь – Рейхскомісаріат Україна.

Володимир Тимофіїв: 
«Полісся». Сумарно лишається 5 балів.

Любов Онищук: 
«Ой, я це не знаю». Сумарно лишається 8 балів.

Питання №13.

«Більша частина Макарівщини належить до цієї природно-кліматичної зони».
Правильна відповідь – лісостеп.

Володимир Тимофіїв: 
«Лісостеп». Сумарно стає 6 балів.

Любов Онищук: 
«До помірно-континентальної». Сумарно лишається 
Питання №14.

«Цей відомий український композитор, хоровий диригент та священник Української автокефальної православної церкви помер у 1922 році в селі Веприк Фастівського району, будучи предстоятелем місцевого храму».
Правильна відповідь – Кирило Стеценко.

Володимир Тимофіїв: 
«Кирило Стеценко». Сумарно стає 7 балів.

Любов Онищук: 
«Кирило Стеценко». Сумарно стає 9 балів.

Питання №15.

«На Триліському спиртзаводі етиловий спирт традиційно виготовлявся із зерна та з цього побічного продукту буряковиробництва, що залишається у вигляді технологічного відходу після переробки цукрових буряків і видобутку з них цукру.
Правильна відповідь – із меляси.

Володимир Тимофіїв: 
«Жом». Сумарно лишається 7 балів.

Любов Онищук: 
«Залишається  густа в’язка рідина  коричневого кольору, яка називається меляса. Це досить дешевий продукт, з якого виробляється спирт. До речі, на Триліському спиртзаводі було дві схеми.  Зернова і мелясна. І своє знайомство з Фастівщиною я розпочала саме з Триліського спиртзаводу, де в 1983 році, будучи студенткою, перебувала на практиці». Сумарно стає 10 балів.

Питання №16. 

«Ця відома українська співачка, справжнє ім’я та прізвище якої Олена Янчук, є переможницею фестивалю Червона рута-1999 і походить родом зі Сквири. У своїй творчості вона поєднує сучасну живу та електронну музику з традиціями фольклорного жіночого співу. Найвідомішими піснями у її виконанні є такі, як «День, Ніч», «Як тебе не любити?», «Така як я», «Спи маленький козачок».
Правильна відповідь – Росава.

Володимир Тимофіїв: 
«На жаль, не знаю. На концерті не був». Сумарно лишається 7 балів.

Любов Онищук: 
«Не знаю я такої співачки». Сумарно лишається 10 балів.

Питання №17. 

Римо-католицький костел Воздвиження святого Хреста у Фастові, хоч і побудований у цьому місті  на початку 20 століття, але за своєю конструкцією та елементами декору дуже нагадує цей давній архітектурний стиль середньовіччя».
 
Правильна відповідь – неоготичний стиль.

Володимир Тимофіїв: 
«Це один із найбільших католицьких соборів на Київщині, побудований в готичному стилі». Сумарно стає 8 балів.

Любов Онищук: 
«Усі ці шпилі це, певно, готика». Сумарно стає 11 балів.

Питання №18.

«У 2004 році серед неутилізованих токсичних відходів підприємств Фастівщини нараховувалося майже три тисячі цих електротехнічних пристроїв із вмістом ртуті, дуже небезпечної для здоров’я людини при її випаровуванні».
Правильна відповідь: Люмінісцентні лампи.

Володимир Тимофіїв: 
«Електрообігрівачі». Сумарно лишається 8 балів.

Любов Онищук: 
«Люмінесцентні лампи. Он вони над нами. Ми їх утилізуємо. У нас є укладена угода і ми за це ще й платимо кошти». Сумарно стає 12 балів.

Питання №19.

«Річка Кам’янка, яка має протяжність сто п’ять кілометрів, а в межах Київщини протікає Фастівським та Білоцерківським районами, впадає в цю більшу ріку – праву притоку Дніпра».
Правильна відповідь – річка Рось.

Володимир Тимофіїв: 
«Я вважаю, що Кам’янка впадає в річку Рось». Сумарно стає 9 балів.

Любов Онищук: 
«Біла Церква, отже річка Рось». Cумарно стає 13 балів.

Питання №20.

«У зв’язку з участю у цьому русі підполковник Чернігівського полку Сергій Муравйов-Апостол був заарештований 29 грудня 1825 року в Трилісах».
Правильна відповідь – у декабристському русі.

Володимир Тимофіїв: 
«Повстання декабристів». Сумарно стає 10 балів.

Любов Онищук: 
«У Трилісах є пам’ятник загиблим декабристам. Там почав свій шлях Чернігівський полк. Тиждень вони походили навколо населених пунктів, які межують з Трилісами і невдовзі були страчені». Сумарно стає 14 балів.

Питання №21. 

«Уклін тобі, зеленокудра Сквиро, поет сивоволосий посила», - так на старості років згадував про часи свого вчителювання в цьому місті в роки громадянської війни цей український поет, автор поетичної збірки «Голосіївська осінь».
 
Правильна відповідь – Максим Рильський.

Володимир Тимофіїв: 
«Максим Рильський». Сумарно 11 стає балів.

Любов Онищук: 
«Троянди й виноград. Красиве і корисне…Максим Тадейович Рильський». Сумарно стає 15 балів.

Питання №22.

За адміністративно-територіальним і військовим розподілом козацької України часів Богдана Хмельницького і пізніших десятиліть Фастівська сотня офіційно була приписана саме до цього полку».
Правильна відповідь – до Білоцерківського полку.

Володимир Тимофіїв: 
«До Білоцерківського полку». Сумарно стає 12 балів.

Любов Онищук: 
«Фастівська сотня – це сотня Семена Палія і вона була приписана до білоцерківського полку. Адже місто Фастів і славиться своїми козачими традиціями і в Фастові жив два десятиліття Семен Палій із своє сотнею і ми його шануємо». Сумарно стає 16 балів.

Питання №23.

«У 1948 році у Фастові було закрито спецтабір для цієї категорії ув’язнених, яких активно залучали до відбудовних робіт зруйнованих війною об’єктів міста».
Правильна відповідь – військовополонені німці.

Володимир Тимофіїв:
«Військовополонені Німеччини, які будували вулицю Соборну». Сумарно стає 13 балів.

Любов Онищук:
«Я думаю, що ці ув’язнені були не тільки у Фастові. Вони були по всій Україні. Це полонені, які відбудовували зруйновану Україну, її міста та села. Це військовополонені німці». Сумарно стає 17 балів.

Питання №24.

«Перед Вами чотири герби різних міст та селищ Вашого округу. Чи можете Ви серед них відшукати герб міста Фастова».
Правильна відповідь – герб №2.

Володимир Тимофіїв: 
«Дві стрічки, які перетинаються, це герб міста Фастова. Герб цього міста почав виготовляти архітектор Сандуленко у 1994 році, а затвердили вже після того, як захопили мій кабінет». Сумарно стає 14 балів.

Любов Онищук: 
«Так. Це другий герб». Сумарно стає 18 балів
Питання №25. 

«Яка із перерахованих станцій: Півні, Тетерів, Сорочий Брід, Білки не розташована на відтинку залізниці Фастів-Київ?»
Правильна відповідь – станція Тетерів розташована на Коростенському напрямку залізниці.

Володимир Тимофіїв: 
«Тетерів». Сумарно стає 15 балів.

Любов Онищук: 
«Зараз я не їжджу електропотягами, а раніше завжди їздила і впевнена, що це Тетерів». Сумарно стає 19 балів.

Питання №26.

«Цей крилатий грифон Бараж, знайдений при розкопках кургану Переп’ятиха в селі Мар’янівка Васильківського району, на думку археологів, є вкрай важливим артефактом для розуміння культури цього кочового народу, який оселився на землі Київщини ще в 7-ому столітті до нашої ери».
Правильна відповідь – для розуміння культури скіфського народу.

Володимир Тимофіїв: 
«Скіфи». Сумарно стає 16 балів.

Любов Онищук: 
«Скіфи». Сумарно стає 20 балів.

Питання №27.

«4 липня 1949 року на Фастівському залізничному вокзалі з ініціативи місцевого райпарткому було організоване велелюдне прощання фастівчан з труною цього головного болгарського комуніста, лідера Комінтерну, «болгарського Леніна», як його називали, якого після смерті в санаторії під Москвою перевозили цього дня на батьківщину до Софії через Фастів».
Правильна відповідь – Георгій Димитров.

Володимир Тимофіїв: 
«Георгій Димитров». Cумарно стає 17 балів.

Любов Онищук: 
«Не пам’ятаю». Сумарно лишається 20 балів.

Таким чином першим переможцем програми «ХТО КОГО?» стала екс-кандидат в народні депутати, представниця «Батьківщини», директорка Фастівського пивзаводу Любов Онищук. Гідну конкуренцію їй склав екс-мер Фастова, а нині активний громадський діяч Володимир Тимофіїв.

Рахунок гри 20:17 на  користь Любові Онищук.

Тепер будемо підбирати пари гравців з різних фракційних таборів уже в парламенті. Далі буде ще цікавіше.

Сергій Іщенко-Сіроманець,
Владислав Матковський -Гострогляд

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Журналисты
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.