Першим ділом - літаки!

24 червня 2011, 05:48
Власник сторінки
Солдат ЗСУ
0
1614

49-й авіасалон Ле Бурже, який проходить в околицях Парижу з 20 по 29 червня 2011 року, демонструє важливу світову тенденцію:

 галузь авіабудівництва не зазнала руйнівних наслідків глобальної фінансово-економічної кризи. Більше того, головні виробники авіаційної техніки відчувають до себе надзвичайну увагу з боку світового ринку. Глобалізований світ потребує збільшення засобів зручного та швидкого пересування, і тут літак – поза конкуренцією.
 
Можливо, саме тому у цьому році вперше за історію Ле Бурже було відкрито 2100 національних виставок, які демонструють найкращі зразки авіабудування.

Приємно, що українські компанії такі як Антонов, Мотор Січ, державна корпорація «Вектор», Укрспецекпорт, Національне космічне агентство також достойно представляють на виставці нашу національну авіаційну продукцію. Близько 140 тисяч професійних відвідувачів та понад 200 тисяч пересічних громадян, які цікавляться авіапромисловістю, мають можливість побачити перспективні українські розробки у сфері авіабудівництва. І захопитися ними.

Але більшості з них і уявити собі складно, що така перспективна українська галузь як авіабудування може бути настільки пригніченою та депресивною. Так, наприклад, збитки від діяльності лише одного заводу «Антонов» у 2010 році склали близько 252,5 млн. гривень.

Вдумаємося у цифри та факти.

На сьогодні зношеність основних фондів авіаційної промисловості України складає близько 70%. Це при тому, що у 2010 році на двох авіазаводах – у Києві та Харкові – було випущено лише 2 літаки. За результатами роботи Рахункової палати ми дізналися про те, що уряд України у 2010 році фактично припинив фінансування авібудівельної галузі. 

За умов розумної урядової політики наш внутрішній ринок міг би стати одним із головних споживачів національної авіаційної продукції. Але її, цієї політики, немає, тому й літаємо ми на старих літаках іноземного виробництва. "Аеросвіт", приміром, експлуатує лише два Ан-148, та й ті взяті в лізинг. Я, до речі, кілька днів тому добирався на цьому літаку до Донецька, враження від нього найкращі. Проте наші владоможці віддають перевагу літакам імпортного виробництва. Приклад їм подає Президент. В минулі роки на придбання і оснащення президентського "Аеробусу" з державного бюджету було сплачено понад 1,5 мільярда гривень, ще майже 300 мільйонів гривень належить сплатити у цьому році. Тож не варто дивуватися, чому   тисячі українських авіабудівельників і їх суміжників сидять без роботи і заробітку.

І ще одне. Ринок Лівії та Єгипту для українського авіапрому є дуже важливим і перспективним. Однак останні політичні події у цих державах можуть призвести до їх втрати. З 2005 року країни Північної Африки замовили Україні 5 літаків. Що буде далі із замовленнями – невідомо.

Саме з огляду на складне становище в авіабудівельній галузі України я обговорював питання продажу українських літаків у Казахстані у травні цього року, коли відвідував Астану. Над освоєнням ринку Казахстану для наших літаків ми зараз працюємо.

І саме тому я взяв особисту участь у роботі 49-го паризького авіасалону Ле Бурже, щоб допомогти нашим авіавиробникам знайти нові зарубіжні ринки.    

Олег Ляшко

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.