То де ж знижка на газ?

09 червня 2011, 06:51
Власник сторінки
Солдат ЗСУ
0
7560

У перших числах червня цього року «Нафтогаз-Україна» перевів на рахунок «Газпрому» майже 1 млрд. дол. США за спожитий у травні російський газ, який у другому кварталі коштував нам 297 дол. США

за одну тисячу куб. метрів (з урахуванням знижки у 100 дол. США за підписані у 2010 році Харківські угоди по Чорноморському флоту). Ще раніше, у січні 2009 року, так звані Московські домовленості заклали перший елемент ризику та нестабільності у новітню газову політику України, що нині загрожує втратою контролю над національною газотранспортною системою. Цілком праві ті, хто твердить, що Харківські угоди Януковича-Мєдвєдєва – лише логічне продовження Московських домовленостей Тимошенко-Путіна.

Однак, повернімося до нашого питання: скільки ж країни Євросоюзу платять «Газпрому» за той же самий товар?

Знайти точну і, головне свіжу статистичну інформацію про ціни на російський газ для країн Європейського Союзу складно. Однак мені вдалося узагальнити деяку інформацію з цього питання.

Наприклад, середня ціна для Німеччини на російський газ склала близько 330 дол. США, Франції – 340 дол. США, Італії – 340 дол. США, Австрії – 325 дол. США, для Литви – 367 дол. США, Естонії – 309 дол. США, Латвії – 310 дол. США, Польщі – 311 дол. США.

Зауважу, що жодна з цих держав не підписувала з Російською Федерацією ніяких міжнародних угод або договорів, подібних до наших Харківських від 2010 року. Я лише уявляю, скільки б коштував газ, наприклад, для Польщі, яка б погодилася змінити свій військово-політичний статус на догоду російським політикам або підтримала позицію Росії з питань розміщення елементів системи протиракетної оборони в Європі.

Цікаве виходить порівняння.

Як бачимо, «Газпром» продає свій газ країнам, що розташовані неподалік російських кордонів, за нижчою ціною. Чим віддаленіша від російських кордонів країна – тим дорожчий для неї газ. І це логічно, якщо взяти до уваги ціну транзиту газу.

Виключення становить лише Литва, яка розплачується за свою незалежну і відверто проєвропейську політику, і ... Україна, яка сьогодні декларує стратегічне партнерство з Росією і купує російський газ точно на російському кордоні, а на його транзиті в Європу через свою територію ще й заробляє.

От така арифметика від нашого українського уряду, який, начебто, проводить політику захисту національних інтересів громадян та товаровиробників.

P.S. Перед поїздкою М.Азарова до Москви з’явилися заяви «Газпрому» про 500 дол. за газ для України. Після повернення українського прем'єра їх ніхто офіційно не спростовував.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.