Запобiгти фiнансовому банкрутству держави!

04 квітня 2011, 11:35
Власник сторінки
Солдат ЗСУ
0
2744

На початку березня в авторитетному американському виданні «Business Insider» було опубліковано складений експертами перелік 18 країн, яким загрожує державний дефолт

, тобто фінансове банкрутство.  Україна в цьому переліку зайняла «почесне» 6 місце, пропустивши поперед себе  лише Венесуелу, Грецію, Аргентину, Ірландію і Португалію.  Зате наша держава випередила багато інших держав - як бунтівні Лівія, Єгипет, Бахрейн, так і благополучні на перший погляд Іспанія, Болгарія, Хорватія, Румунія, Литва та Угорщина. 

У разі, якщо загроза дефолту перейде у реальність, його жахливі наслідки не оминуть ні багатих, ні бідних. Нехай не втішає прихована у деяких думка, нібито все зведеться до того, що у зарубіжних банках будуть заморожені рахунки олігархів.  Країна, яка хоч раз в своїй історії втратила платоспроможність щодо власних боргів,  на десятиліття втрачає довіру у всьому світі. Доведеться забути про перспективи членства у Європейському Союзі і про надії на європейський рівень життя. І не лише в майбутньому – із країни-банкрута навіть туристів братимуть неохоче, не говорячи вже про заробітчан. Звичні імпортні товарі негайно подорожчають -  жоден постачальних не надасть товар в Україну без передоплати. А в разі навіть тимчасових негараздів  уряд буде неспроможним позичити  і на короткий строк – повернуться забуті часи затримок з виплатою зарплат і пенсій.  Як не важко вдарила світова фінансова криза по добробуту українців, у порівнянні  державним дефолтом  це здаватиметься легеньким вітерцем супроти урагану.

Показово, що включення України до цього  ганебного списку відбулося одразу після того, як Верховна Рада України відмовилася підтримати iнiцiйований мною проект постанови про проведення парламентських слухань з проблеми державної заборгованості. Єдність у своїй байдужості до такого нагального питання проявили як представники правлячої більшості, так і БЮТу – не голосували ні ті, ні інші.  І це зрозуміло – у нарощуванні боргового зашморгу  уряди  М. Азарова і Ю. Тимошенко  проявили однакову безтурботність, і їх політичним прибічникам зовсім не бажано загострювати суспільний інтерес до цієї проблеми.

Я вже неодноразово пробував привернути громадську увагу до питань державної заборгованості України. Дещо пізніше за мої перші публікації з цього приводу спеціальну перевірку державної заборгованості здійснила Рахункова палата України, яка також оцінила становище як вкрай тривожне. Однак ні уряд, ні правляча більшість у Верховній Раді, очевидно, не поділяють занепокоєння. Будучи достатньо обізнаним у даному питанні, спираючись на консультації з кваліфікованими фахівцями, я, як патріот своєї держави, не можу змиритися з  вiдвертою байдужістю до загрози, яка нависла над державою і усім народом, тому продовжую свої  зусилля.

25   березня  я зареєстрував у Секретаріаті Верховної Ради України за №8304 проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з метою недопущення збільшення державного боргу України». Зміст пропонованих змін зводиться до того,  щоб в законодавчому  поряду поставити надійну перешкоду безвідповідальності виконавчої влади, якій нині дозволено вирішувати питання державної заборгованості на свій розсуд. Чинним законодавством встановлюється лише гранична межа боргу відносно ВВП, але ігнорується специфіка становища України як держави, довіра до платоспроможності якої у світі безнадійно низька. Встановлена законом верхня межа державного боргу у 60% ВВП розрахована на базі світового досвіду – дійсно, такий показник як орієнтовний у міжнародній практиці застосовується, його підтримує і МВФ, до вказівок якого українська влада прислуховується надто вже ретельно.

Раз вже почали говорити про розміри заборгованості, то слід нагадати, що вони дуже значні саме в успішних країнах – так, сукупний державний борг відносно до обсягів ВВП складає у Великобританії - 408%, Нідерландах - 365%, Швейцарії - 422%, Німеччині - 178%,  однак ні уряди, ні фахівці в цих країнах не мають підстав для неспокою.

Як вважають висококваліфіковані фахівці, треба порівнювати не обсяги нагромаджених боргів з абстрактним ВВП країни, а щорічні витрати на його погашення і обслуговування з обсягами бюджетних надходжень, з можливостями держави отримувати нові позики. У тому разі, коли йдеться про валютні борги - слід рахуватися з можливостями заробляння вільно конвертованої валюти.

Коли проаналізувати стан України з врахуванням подібних показників, то наша держава має бути не на шостому місці в рейтингу потенційних банкрутів, а на одному з перших.

Так, на першому місці серед можливих банкротів експерти поставили Венесуелу, однак ця країна на сьогоднішній день має найбільші в світі розвідані запаси нафти і щороку отримує близько 2000 доларів США виручки від експорту в розрахунку на кожного громадянина, в той час як Україна не заробляє і 900 доларів. Причому наша країна здійснює експорт не самих по собі даних Господом природних багатств, а в основному металу і хімічної продукції, які потребують закупівлі імпортних енергоносіїв.  Дійсно, заборгованість Венесуели в розрахунку на одного жителя вдвічі більша за українську, але можливість сплачувати борги – вчетверо вища. Ірландія має дійсно величезний державний борг, як за абсолютними обсягами, так і відносно кількості населення, але на одного громадянина вона щороку експортує власної продукції більш як на 24 тисячі доларів США. У такому ж становищі відносно розміру боргу знаходиться і Португалія, але і в цій країні експортна виручка на кожного громадянина більш як вчетверо вища за той же показник в Україні – понад 4 тис. доларів США проти наших 900.

Фактично, майже всі країни з великими боргами мають  надійні джерела для їх погашення у близькому майбутньому.  Лише в Україні цим джерелом є збільшення податків з власних громадян і бізнесу, а також скорочення необхідних державних витрат, в тому числі – пенсій, фінансування освіти і медицини. Отже, серед потенційних фінансових банкротів становище України слід вважати найважчим.

Зараз, коли Верховна Рада готується до прийняття Бюджетної резолюції, якою будуть закладені концептуальні засади формування Державного бюджету на наступний рік і на подальшу перспективу, дуже важливо утримати державу від скочування у фінансову прірву. Закликаю всіх небайдужих, як громадян, так і народних депутатів,  підтримати пропоновані мною надзвичайні, але дієві заходи: законодавчо знизити межу державного боргу з 60 до 50% ВВП;  у бюджетному законі визначити не лише розмір боргу, а і порядок та джерела його погашення; встановити, що поточні витрати на обслуговування і погашення боргів не мають перевищувати чверті бюджетних доходів; заборонити залучати валютні запозичення для покриття поточних витрат держави. Борги  можна братии виключно для відновлення національного виробництва та  створення нових робочих місць.

 

Олег Ляшко, народний депутат України, заступник голови Бюджетного комiтету Верховної  Ради України

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.