Хто відповість за бойню в Херсоні?

23 лютого 2011, 20:31
Власник сторінки
Солдат ЗСУ
0
4930

Рівно п’ять років тому, 21 лютого 2006 року, Верховою Радою України було прийнято Закон «Про захист тварин від жорстокого поводження».

В ст. 4 даного закону - «Основні принципи захисту тварин від жорстокого поводження» - стверджується, що  поводження з тваринами в нашій країні «має ґрунтуватися  на таких принципах: жорстоке поводження  з  тваринами  є  несумісним  з  вимогами  моральності та гуманності, спричиняє моральну шкоду людині;  заборона жорстоких методів умертвіння тварин;  відповідальність за жорстоке поводження з тваринами..».

Ст.17 даного закону «Умертвіння тварин» стверджує,  зокрема, що «…умертвіння тварин допускається:  для припинення страждань тварин,  якщо вони  не  можуть  бути припинені в інший спосіб;  при регулюванні  чисельності  диких  тварин  і тварин,  що не утримуються  людиною,  але  перебувають  в  умовах,  повністю  або частково створюваних діяльністю людини; за необхідності умертвіння окремих тварин,  які хворі на сказ  чи на інше особливо небезпечне захворювання або є носіями особливо небезпечного захворювання;  за необхідності  оборони  від нападу тварини,  якщо життя або здоров'я людей знаходиться в небезпеці».

У тій-таки ст.17  говориться, що «при умертвінні тварин мають дотримуватися такі вимоги:  умертвіння проводиться методами,  що виключають  передсмертні  страждання тварин;  приміщення, де    проводиться    умертвіння,   повинно   бути відокремлене від приміщення, де утримуються інші тварини; забороняється застосовувати   негуманні   методи   умертвіння тварин, що   призводять  до  загибелі  від  задушшя,  електричного струму,  больових ін'єкцій,  отруєння,  курареподібних препаратів, перегріву, та інші больові методи…»

І, зрештою, в ст. 28 Закону – «Державне управління у сфері захисту тварин від жорстокого поводження», говориться, що «Кабінет Міністрів України через  систему  органів  виконавчої влади  забезпечує  реалізацію  державної  політики у сфері захисту тварин від жорстокого поводження.  Управління у сфері захисту тварин від жорстокого поводження в межах своєї компетенції здійснюють:   центральний орган   виконавчої   влади   з   питань   охорони  навколишнього природного середовища; центральний орган виконавчої влади з питань аграрної політики  та ветеринарної медицини;  центральний орган виконавчої влади з питань науки та освіти;  інші центральні  та місцеві органи виконавчої влади та органи  місцевого самоврядування».

Я нагадав кілька статей закону про захист тварин від жорстокого поводження у зв’язку з резонансною інформацією, яка заявилася в центральних та Херсонських ЗМІ. За свідченнями очевидців, які наводяться  в численних дописах, 8 та 9 лютого, напередодні приїзду президента Януковича до Херсона, усі  бродячі собаки в місті були знищені, при чому – надзвичайно жорстоко і криваво.

Ось як описує цю екзекуцію херсонський еколог та громадський діяч Михайло Підгайний: «…Місцева влада влаштувала масовий розстріл бродячих собак з автоматичної мисливської зброї (імовірно, з гладкоствольних автоматів «Сайга). По маршруту пересування Януковича було вбито близько сотні собак. Стріляли на очах в перехожих, не остерігаючись рикошету. Стрілків прикривали ДАІшники та міліціонери».

В Інтернеті з’явилися моторошні  фото застрелених  собак…

 У  зв’язку з цими подіями я звертаюся до центральних та місцевих органів влади, до  правоохоронних органів  - тобто, до тих інституцій, які, згідно із законом, «забезпечують  реалізацію  державної  політики у сфері захисту тварин від жорстокого поводження»  із питанням: хто конкретно - і будь ласка, назвіть цих осіб поіменно, - організатор та виконавець  цієї кривавої бійні  в Херсоні? Чи покарані ці особи, які цинічно, у брутальній формі порушили усі норми згадуваного мною Закону України – не кажучи вже про елементарні норми людської моралі?…

Чи вiдомо Віктору Януковичу, як саме «зачищалося» місто перед його візитом?

Чи принесли вибачення ці садисти місцевим мешканцям за той жах, який людям -  серед яких, між іншим, було чимало дітей - довелося спостерігати на власні очі?

 Особливо актуально ці питання звучать в контексті підготовки нашої країни до Євро-2012. Хто дасть гарантії, що одного дня – напередодні чемпіонату - на вулиці наших міст і містечок не вийдуть «відстрільні загони», які проведуть «зачистку» усіх бездомних тварин у масштабах України?

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.