На пеню за несвоєчасну оплату «комуналки» необхідно накласти мораторій

18 січня 2011, 20:06
Власник сторінки
Солдат ЗСУ
0
2989

За даними Держакомстату, заборгованість із виплати заробітної плати по Україні складає нині близько двох мільярдів гривень.

Водночас, десятки тисяч наших громадян до цього часу не можуть забрати з  банків свої депозити. До того ж, як повідомив голова Пенсійного фонду Борис Зайчук, у 2010 році Україна втратила більш ніж сто тисяч робочих місць!  За офіційною статистикою, безробітних у країні більш ніж півмільйона, або 1,9% від працездатного населення, хоча, думаю, реальна цифра значно більша.

 Незважаючи на це, парламент відновив стягнення  пені за прострочення оплати житлово-комунальних послуг. Тепер усі, хто не зміг розрахуватися зі своїми  комунальними боргами до 1 січня,  змушені будуть платити ще й пеню, яка, за попередніми даними, складатиме  0,1%  від загальної суми за кожен день прострочення (кажу за попередніми, бо, насправді, чіткого механізму обрахунку пені  не виписано, а, отже, комунальні господарства зможуть «вимальовувати» її на власний розсуд).

Нагадаю: мораторій на штрафи та пеню за несплату за житлово-комунальні послуги діяв з 1996 року. Та з нового року цей мораторій незрозуміло чому  скасовано. Незрозуміло,  бо, на жаль, в економічному плані 2011 рік мало чим відрізнятиметься  від нестабільних  дев’яностих – ні безробіття, ні заборгованості  по  зарплатам та іншим соціальним виплатам  нікуди не зникнуть. Однак нинішня влада розсудила по-іншому, вирішивши, мабуть, що у кожного українця в домі стоїть друкарський станок…

Моїм  законопроектом пропонується  ввести мораторій на стягнення з громадян пені за несвоєчасну сплату житлово-комунальних послуг.

Зокрема, в законопроекті забороняється стягувати пеню за невчасно сплачені послуги КЖГ із тих громадянам, які вчасно не отримують зарплат, стипендій та пенсій. А також із владників, яким банки  не  повертають  грошію

Пропонується  також не стягувати пеню у тому випадку, якщо в квартирах громадян не встановлено  лічильники  обліку газу, води та теплової енергії. При чому – встановлювати лічильники мають безоплатно, постачальниками цих послуг.

А пеню, яку  вже було стягнуто зі споживачів, пропонується   зараховувати в майбутні платежі за житлово-комунальні послуги.

Перш ніж карати людей за несвоєчасну сплату «комуналки», уряд повинен  створити умови для своєчасного отримання ними заробітної плати.

Крім того,  я пропоную, щоб Кабмін провів   перевірку  обґрунтованості  розцінок за житлово-комунальні послуги, які, не секрет, встановлюються комунальними підприємствами  «зі стелі», без достатнього економічного обґрунтування.

Упевнений, що заходи, запропоновані мною в законопроекті,  дозволять  полегшити і без того скрутне становище споживачів житлово-комунальних послуг. Наші люді не платять не тому, що не хочуть, а тому, що не можуть!  У такій ситуації дивує логіка нинішніх урядовців, які вирішили, що якщо «комуналку»  люди не можуть платити, то пеню за її невчасну сплату – зможуть.

Сподіваюся, що колеги-депутати підтримають мою законодавчу ініціативу.  Врешті-решт,  вони також не на Місяці живуть і  так само як мільйони простих громадян, отримують квитанції на сплату ЖКГ.

 

 Олег Ляшко, народний депутат України

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.