Правове регулювання обмеження реклами тютюнових виробів у вітчизняних ЗМІ

08 лютого 2011, 10:21
Власник сторінки
Глава Наблюдательного совета «Института правовой политики и социальной защиты», Нардеп VI-VII созывов.
0
2505

Українці поступово починають захоплюватися західною модою на здоровий спосіб життя.

За статистичними даними, більш ніж 90% населення України підтримує заборону паління на всіх робочих місцях, а підтримка українцями повної заборони реклами тютюну зросла майже на 30% за 2010 рік. Отже загалом 70% українців - за повну заборону реклами тютюну! Це вражаючі дані, наведені тогоріч Київським міжнародним інститутом соціології.  Але чому в країні не меншає курців, а серед молоді загалом їх кількість зростає? Відповідь на поверхні. Щоби посилити тенденцію зменшення паління в Україні, вважаю, перш за все, слід вдосконалити законодавство з метою заборони реклами тютюну в точках продажу, в Інтернеті й у будь-яких інших громадських місцях.

Ефективність такого кроку підтверджує світовий досвід. За даними досліджень Світового банку щодо досвіду антитютюнових кампаній у 102 країнах світу, повна заборона реклами тютюну здатна зменшити паління на 6 - 7%, тоді як часткова заборона лише призводить до переміщення реклами у незаборонені сегменти. У таких випадках паління зменшується тільки в межах 1%.

Ви всі знаєте, що на сьогодні Закон України “Про рекламу” повністю не забороняє рекламування тютюнових виробів, знаків для товарів і послуг, інших об’єктів права інтелектуальної власності, під якими випускаються тютюнові вироби, хоча і передбачає певні обмеження щодо такої реклами, наприклад повністю заборонена реклама тютюну в друкованих ЗМІ, окрім спеціалізованих. Проте, на сьогодні  реклама тютюнових виробів дозволена, наприклад, в мережі Інтернет, основними користувачами якої є молодь, а також через різноманітні заходи, що проводяться з метою стимулювання продажу тютюнових виробів. Чи припустимою є спонсорство тютюновим брендом концерту чи молодіжного заходу? Безперечно – ні!

Також нагадаю, що 15 березня 2006 року Україна ратифікувала Рамкову конвенцію Всесвітньої Організації з охорони здоров’я із боротьби проти тютюну. Тим самим Україна прийняла на себе міжнародні зобов’язання щодо запровадження повної заборони на всі форми реклами, стимулювання продажу та спонсорства тютюнових виробів. Кінцевий термін для законодавчого врегулювання для України в цій сфері спливає  4 вересня 2011 року. Так Верховна рада 30 листопада минулого року нарешті  підтримала в першому читанні довгоочікуваний законопроект № 5164, яким пропонується запровадити повну заборону реклами тютюнових виробів.

Цей Проект Закону та схожі з ним за метою, роками пролежували у парламентських кабінетах, в той час як, інші країни ведуть масований наступ на тютюн. Я нагадаю - ще у 2003 році Європейським Парламентом було видано спільну Директиву, спрямовану на зближення законодавства  країн-членів ЄС в частині регулювання реклами і спонсорства тютюнових виробів. Згідно неї реклама тютюнових виробів забороняється не лише на радіо та телебаченні, але і в друкованих ЗМІ та будь-якими іншими засобами донесення інформації до споживача. Директива забороняє спонсорство тютюновими компаніями виробництва та розміщення передач на радіо, громадських заходів. Протягом останніх п’яти років, переважна більшість країн-членів ЄС адаптували свої національні законодавства відповідно до норм Директиви. Інший приклад – Японія, яка у вересні 2010-го збільшила податок на сигарети на 40%. Це найсерйозніше збільшення податку в історії країни.

Безперечно за думкою багатьох юристів, парламентарів, вітчизняний законопроект № 5164 потрібно ще відшліфувати. Наприклад, цілком згодна з зауваженнями експертів, що у проекті його автори занадто вільно підійшли до визначення поняття «реклама і стимулювання продажу тютюну»  і це може поставити поза межами правового поля будь-який обмін діловою інформацією між суб'єктами господарювання у даній галузі, адже навіть ділове листування буде кваліфікуватись як «реклама і стимулювання продажу тютюну». Але головне, щоб під виглядом «вдосконалення» норм довгоочікуваного і актуального для нашого суспільства проекту закону, його взагалі не загубили. Не для кого не секрет, що лобістський ресурс тютюнової галузі вельми серйозний у всьому світі, і не виключенням є Україна.

Адже  ми маємо всі зрозуміти, що головною метою законопроекту є не  обмеження прибутків тютюнової чи рекламної галузі, не тільки приведення законодавства про рекламу у відповідність із міжнародним законодавством, а  «захист нинішнього та наступного  поколінь від руйнівних наслідків споживання тютюнових виробів».

«Форум»

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
ТЕГИ: Ирина Бережная,Ірина Бережна,депутат Бережная,реклама тютюнових виробів
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.