Антитютюновий комплекс України

15 березня 2011, 12:15
Власник сторінки
Глава Наблюдательного совета «Института правовой политики и социальной защиты», Нардеп VI-VII созывов.
0
2888

Підвищення акцизів на тютюнову продукцію – подвійний зиск для України через ефективне наповнення держбюджету та зменшення кількості курців.

За офіційними даними, у січні 2011 року від акцизів на тютюнову продукцію бюджет України отримав 1,75 млрд. гривень. Це більше, ніж будь-якого місяця у попередні роки. Загалом, за 2010 рік бюджет України отримав рекордне за всю історію України поповнення від акцизу на вітчизняні та імпортні тютюнові вироби – 13,06 млрд. гривень, що становить майже 1,5 млрд. доларів. Це більше у 5 разів, ніж у 2007 році (2,44 млрд.) і більше, ніж за два останні роки разом узяті – 2008 ( 3,58 млрд. гривень) та 2009 (9,06 млрд. гривень). Хочу нагадати, в Україні найбільші підвищення акцизів відбулися у вересні 2008, травні 2009 та липні 2010 року.

Експерти впевнені, що в Україні ще повною мірою не вичерпаний потенціал для підвищення акцизних зборів на тютюнові вироби, адже, якщо в нашій країні доля податків (акциз та ПДВ) у вартості сигарети складає 57%, то в Європі цей показник значно вищий. За даними Німецької спілки виробників сигарет (DZB), в Німеччині доля податків в пачці сигарет (19 штук) вартістю 4,7 євро складає 74% (3,48 євро): 58% (2,73 євро) – акциз і 15,97% (0,75 євро) – ПДВ.

Підвищення акцизного збору на тютюнові вироби, окрім збільшення надходжень до державного бюджету, ще й ефективний засіб боротьби з курінням серед населення. Статистика свідчить, що за останні роки поширеність щоденного куріння суттєво зменшилася з 37% у 2005 р. до 25% у 2010 році.

Так, згідно соціологічних опитувань, якщо в 2005 році кожного дня в Україні курили 14,1 млн. осіб (10,7 млн. чоловіків – 62,3% та 3,4 млн. жінок – 16,7%), то в 2010 році кількість осіб, які щоденно курять знизилась до 10,2 млн. осіб (8,3 млн. чоловіків та 1,9 млн. жінок), тобто на 27%.

Важливо зазначити, що підняття акцизів та пов'язане з цим зростання цін на тютюнові вироби, є науково обґрунтованим та ефективним засобом зменшення кількості курців, в тому числі і тому, що така продукція стає менш доступною для дітей та підлітків. Ефективність цього шляху вже зрозуміли в багатьох країнах світу, зокрема Японія у вересні 2010 року збільшила податок на тютюнові вироби на 40%. На початку поточного року підвищення тютюнових акцизів відбулося у Польщі, Кіпрі, Литві, Казахстані, Сербії, Росії, а з 1 квітня 2011 року уряд Молдови підвищить ставки акцизу на сигарети з фільтром на 50%.

Підвищились мінімальні акцизні ставки з 1 січня 2011 року і в Україні (на 0,2 грн. за пачку сигарет з фільтром). Наразі, у ціні українських сигарет акциз зараз складає у середньому 44% ціни, тоді як, згідно директиви ЄС, цей показник, що вказує, яку частку ціни держава бере для суспільних потреб, а яку залишає тютюновим корпораціям, має складати не менше 57%.

Крім того, Бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я в Україні зазначає, що ще одним позитивним наслідком зменшення кількості курців в Україні є позитивна тенденція до зниження захворюваності населення на серцево-судинні захворювання, рак та інші, пов’язані з вживанням тютюнових виробів, захворювання.

В той же час, не дивлячись на позитивні зміни і зменшення кількості курців в Україні, проблема тютюнопаління все ще залишається дуже гострою. Саме тому боротьба із тютюнопалінням повинна складатись з комплексу заходів. Науковці, медики, політики і громадськість висловлюють впевненість, що зменшити тенденцію вживання тютюнових виробів в Україні здатне вдосконалення законодавства щодо продажу реклами тютюну. За офіційними даними більш ніж 90% населення України висловлюється в підтримку заборони паління в громадських місцях, а 30% українців виступають за повну заборону реклами тютюну.

Хочу нагадати, що 30 листопада минулого року Верховна Рада України підтримала в першому читанні проект закону №5164, яким саме пропонується запровадити повну заборону реклами тютюнових виробів. Прийняття цього Закону допоможе знизити споживання тютюнових виробів, а також призведе чинне законодавство України у відповідність з міжнародними нормами Рамкової конвенції з боротьби проти тютюну Всесвітньої організації охорони здоров'я.

Сьогодні в Україні вже діє Закон «Про рекламу», який забороняє рекламування тютюнових виробів. Але ця заборона не є повною, вона поширюється на рекламу в друкованих ЗМІ, на телебаченні, на носіях зовнішньої реклами. В той же час, реклама тютюну масово присутня в мережі Інтернет, основними користувачами якої є підлітки та молодь. Крім того, ми доволі часто стикаємось з ситуацією, коли офіційним спонсором того чи іншого масового заходу, в тому числі, як не дивно, і спортивних змагань, є саме виробник тютюнових виробів.

Рекламу тютюну вже заборонено в багатьох країнах на законодавчому рівні. Наприклад, 102 країни світу вже мають ефективний досвід проведення антитютюнової кампанії – повна заборона реклами тютюну зменшила паління серед населення на 6-7%. В той же час, часткова заборона такої реклами виявилась неефективною – паління зменшилось лише на 1%, а сама реклама перемістилась у незаборонені сегменти. Прикладами служать Італія (1962 рік), Ісландія (1970), Норвегія (1975), Фінляндія (1978), Португалія (1982), Нова Зеландія (1990), Австралія (1992), Таїланд (1992), Франція (1993), Швеція (1994), Туреччина (1996), Бельгія (1997), Польща (1999), Ірландія й Угорщина (2000 рік), Данія, В'єтнам (2001 рік) та багато інших.

Досвід цих країн показує, що аби швидко й ефективно знизити споживання тютюну, необхідно ввести повну заборону на рекламу тютюну і на спонсорство, здійснюване тютюновими компаніями.

Сайт «Итоги»

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
ТЕГИ: Ирина Бережная,Ірина Бережна,Iryna Berezhna,депутат Бережная,акциз на тютюн
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.