Закон про вибори не повинен бути інструкцією для перемоги провладних сил, а мусить сприяти оновленню держави, справедливому волевиявленню людей

23 травня 2011, 06:16
Власник сторінки
И.о. ректора Национального университета биоресурсов и природопользования Украины
0
775

Серйозною, антидемократичною хибою проекту Закону, який підготував Мінюст, є грошова застава для учасників виборів. Партія за участь у виборах вносить 2 млн.грн., а 225 кандидатів-мажоритарників вносять ще майже по 12 тис.грн. В цілому, ця сума буде рівна

Введення майнового, фінансового цензу – це шлях в антидемократичний світ. Не менше буде витрачено і на передвиборчу агітацію. Партії, які представляють інтереси найманих працівників, пенсіонерів, студентів, соціально вразливих верств населення, таких коштів ніколи не зберуть. Це можуть зробити лише олігархічні партії. А це замкнуте коло, це знову політика в інтересах багатіїв!

Недемократичним є порядок формування виборчих комісій. Пріоритет тут лише у парламентських партій, решті дозволять це робити шляхом жеребкування. Партія «Справедливість» на минулих виборах до місцевих рад внесла майже сотню кандидатур у виборчі комісії, але жоден з них так і не став членом комісії! Тривожить і те, що мажоритарними не мають права висувати своїх представників у територіальні і окружні виборчі комісії. Це дозволить фальсифікувати вибори, спотворювати результати голосування.

Характерним є те, що держава ніяким чином не буде допомагати кандидатам у депутати. Апофеозом тут є відміна подачі партією та кандидатом у депутати навіть своєї політичної програми. Комедія та й годі! Навіщо програми, ідеї, хай змагаються гроші і адмінресурс.

І нарешті. Встановлення 5% прохідного бар‘єру, заборона брати участь у виборах блокам партій – це прямий шлях до однопартійної системи, узурпації влади. У парламенті можуть опинитися лише партія «Регіонів» та призначена нею опозиція – БЮТ чи «Фронт змін». Якщо Тимошенко буде притягнута до кримінальної відповідальності, то у БЮТ цього шансу не стане.

Ні у комуністів, ні у «Народної партії», ні у «Нашої України», «Свободи», Сильної України», «УДАРу», СПУ таких шансів немає.

«Українська Лівиця», об‘єднавши в собі всі лівоцентристські сили, такий шанс має. Поодинці сьогодні ніхто не переможе.

Закликаю всі політичні сили об‘єднатися в боротьбі проти цього антидемократичного виборчого Закону.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.