Чому Обама не приїде в Україну

10 серпня 2011, 15:12
Власник сторінки
Солдат ЗСУ
0
4093

На мою думку, існує кілька принципово важливих причин, чому Президент США Барак Обама залишив без уваги запрошення Віктора Януковича відвідати Україну. Ці причини лежать у двох політичних площинах – українській та американській.



Перше.  Президент України Віктор Янукович вже не цікавий для вищого керівництва Сполучених Штатів. У квітні 2010 року у Вашингтоні він погодився вивезти весь високозбагачений уран з території України, і практично повністю виконав свою обіцянку.

Друге. Зовнішня політика України хоча й формально зберігає західний вектор, проте де-факто вже давно сповзла на Схід. Тому краще їхати у Москву, аби зрозуміти українські реалії. Парадокс, який, на жаль, існує.

Третє. Україна поки що втратила спроможність бути гравцем на важливому для США європейському енергетичному полі. Особиста зацікавленість представників українського уряду у тіньовій співпраці з російськими енергетичними компаніями перемогла національні інтереси. Для можновладців цікавіше отримувати прибутки від російський партнерів, ніж зміцнювати авторитет України як важливого з геополітичної точки зору гравця в енергетичній сфері.

Четверте. Політичні процеси в Україні не відповідають поглядам американців на справжню демократію. Не вибіркову, з особистим присмаком, а максимально об’єктивну і незаангажовану.

Тепер про фактори внутрішньоамериканські.

Перше. Напередодні проведення у 2012 році президентських виборів Барак Обама, який заявив про бажання брати у них участь, не хоче зайвий раз легітимізувати в очах Заходу нинішнього Президента України.

Друге. Дії нових українських політичних партій надихають адміністрацію Президента США на те, що вже у ближчому майбутньому політична карта України може бути суттєво змінена. Парламентські вибори в Україні у 2012 році у цьому зв'язку дуже важливі.

Третє. Україна не входить до пріоритетів у зовнішній політиці США. Сьогодні палестино-ізраїльській конфлікт, Іран, Афганістан, «арабська весна» займають практично увесь час для роботи Державного департаменту США. А інертний український уряд за півтора року своєї діяльності не продемонстрував практично жодних позитивних для громадян України результатів.

Усі чекають радикальних змін, які неодмінно прийдуть в Україну, коли відбудеться ротація еліт.

 

Олег Ляшко, лідер Радикальної партії
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.