Хто з’їсть наші гроші?

16 серпня 2011, 09:36
Власник сторінки
Солдат ЗСУ
0
1439

Влада обіцяє всеосяжну економію під час складання бюджету на 2012 рік. «Бюджет має бути гранично ощадливим. Дефіцит бюджету потрібно звести до мінімуму», - сказав прем'єр Микола Азаров на нещодавньому засіданні уряду. Керманич уряду при цьому відзначив,що

у документі повинні бути відображені "адекватні видатки" на соціальний захист населення, а також на створення резервів, які дозволять «пережити нам непростий час».

У простих людей дійсно непростий час. На відміну від Азарова і йому подібних, які жирують за рахунок громадян.

Давайте простежимо, куди уряд витрачає зекономлені в 2011 році на пенсіях і зарплатах бюджетників кошти. Зокрема, витрати на лікування народних депутатів та іншої чиновної верхівки збільшено на 45%, нині на кожного пацієнта урядової клініки «Феофанії» припадає на рік більш як 40 тисяч гривень – отака «економія»! Фінансування Генпрокуратури збільшено у 2011 році на 70%, Адміністрації Президента – на 55%, Державного управління справами – майже на 30%.  Зате весь рік чуємо про те, що через нестачу коштів в  Україні масово закривають школи і лікарні.

До речі, приріст надходжень від податків у 2011 році вдвічі більший за приріст заробітних плат у бюджетній сфері. Куди ж поділася різниця?

Лише цієї осені на ремонт місць відпочинку вищого державного керівництва у Криму, в тому числі побудову місць прибуття гвинтокрилів для Президента, буде викинуто понад 150 млн. грн.  І це замість того, щоб віддати ці санаторії та бази відпочинку дітям з малозабезпечених сімей, яким немає де оздоровитися.

Треба також врахувати витрати на капітальний ремонт доріг до владних місць гніздування у Межигір’ї та Конча-Заспі, будівництво майданчиків для гвинтокрилів на Парковій алеї у Києві та у Каневі, інші коштовні забаганки владної еліти. 

Підраховано, що утримання Президента України за вагомістю тягаря для громадян знаходиться на третьому місці у світі, після США та Росії. За один день на утримання Б. Обами витрачається середня місячна платня 1275 громадян США, Д. Медвеєва – 977 росіян, а В. Януковича – зарплата 675 українців. Французський президент Н. Саркозі на тлі нашого керманича виглядає жебраком – на нього витрачається платня всього 169 французів.

Зауважу, що нещодавно журнал «Forbes» опублікував рейтинг 10 найгірших економік світу, де Україна посіла четверте місце з кінця, пропустивши вперед Мадагаскар, Вірменію та Гвінею. Як бачимо, за економічними показниками Україна розміщується у нижніх рядках світових рейтингів, а за витратами на владу – у верхніх. Отака вона "справедливість" від нашої влади!

Повертаючись до завдання Азарова сформувати заощадливий бюджет-2012, вважаю, що не можна економити на бюджетних виплатах у той час, коли економіці загрожує криза. У відповідності із законами ринкової економіки, зростання номінальних доходів пенсіонерів, лікарів, вчителів і масових категорій населення трансформується  у  збільшення сукупного споживчого попиту, а тим самим створює можливість підвищення оплати праці у приватному секторі, причому в тих його сферах, що працюють безпосередньо на внутрішній споживчий ринок і не так залежать від коливань світової економічної кон’юнктури.

Уряд, мабуть, розраховує, що зекономлені на соціальних видатках кошти будуть інвестовані у нарощування і технічне переозброєння діючого виробництва – але немає гарантії, що приватні власники здійснюватимуть капітальні вкладення, коли не будуть впевнені у зростанні платоспроможного попиту з боку споживачів.   За таких умов зекономлені кошти лише збільшать особисті доходи приватних власників, які опиняться або на банківських рахунках, або будуть спрямовані на придбання зарубіжних товарів.

Радикальна партія вимагає від влади відповідально підійти до затвердження бюджету на 2012 рік. Я вже звернувся письмово до кожного з своїх колег, які входять до провладної парламенської більшості, з проханням у жодному разі не підтримувати урядові пропозиції щодо зниження соціальної орієнтації Державного бюджету України, бо це призведе до зниження і так невеликих  соціальних стандартів.

 

Олег Ляшко, лідер Радикальної партії

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.