Горе від влади

08 вересня 2011, 07:08
Власник сторінки
Солдат ЗСУ
0
988

За ініціативи уряду Азарова з 1 липня в Україні діє закон, відповідно до якого мито на експорт пшениці становить 9% за тонну, кукурудзу – 12% і ячменю – 14% за тонну. Це мито має діяти до 1 січня 2012 року.


Обкладення збіжжя митом уряд мотивував необхідністю запобігти масовому вивозу зернових з України, де ціни значно нижчі від світових, а заодно і потребою поповнити державний бюджет. Проте не так сталося, як гадалося.

У цьому році Україну очікує вже втретє за роки незалежності рекордний урожай зернових – понад 50 млн тонн. Подібне траплялось у 1999 та 2008 роках. Внутрішнє споживання – на харчові цілі, годівлю тварин, на насіння та промислове використання – на все це нашій державі треба 26 млн тонн. А отже, 26-28 млн тонн можна продати. Таким чином, Україна могла б залишитись у трійці  світових лідерів-експортерів зерна. Та вже другий рік поспіль за нинішньої влади наша держава втрачає свої позиції. Якщо раніше торгівлі перешкоджало квотування, то з липня по експорту вдарило впровадження вищезгаданого мита. Обсяг експорту за короткий час упав вп’ятеро. Чим скористалися наші конкуренти, в першу чергу Росія. За даними Українського клубу аграрного бізнесу, за липень-серпень Російська Федерація відвантажила 4,4 млн тонн зерна, а Україна експортувала всього 0,9 млн тонн. Діючі мита зробили українське зерно неконкурентним на зовнішньому ринку, бо ціна в Росії майже на 30 доларів за тонну нижча, ніж в Україні.

Від такої аграрної "політики" нинішньої влади в першу страждають селяни.  Адже саме на них трейдери перекладають вантаж мита, внаслідок чого ті втрачають більше 200 грн з кожної тони зерна. За підрахунками експертів, від впровадження мита виробники втратять майже 6 млрд грн. До того ж новий Податковий кодекс не дає їм права отримувати ПДВ при експорті зернових, це ще мінус 12 млрд грн. Цей відвертий грабіж сільгоспвиробників триває на фоні намірів влади почати продаж землі.

Попри те, що Президент Янукович назвав АПК стратегічною галуззю та запевнив, що Україна годуватиме світ, нині нашим селянам працювати вкрай скрутно. Українське зерно зараз не купують, або ж за малу ціну. А це означає, що у виробників немає коштів на забезпечення нової посівної і на повернення кредитів банкам.

Ще питання: де зберігати рекордний урожай? Завдяки сприятливій погоді, понад 60% зібраного зерна – високої якості. Проте бракує обладнаних приміщень для його зберігання. Неналежні умови можуть спричинити псування зерна. Відтак збіжжя вищого ґатунку через деякий час може стати не ходовим товаром. Крім того, з полів проситься кукурудза та інші злаки. У переповнених коморах місця для них вже немає. Тож загроза псування нависає і над пізніми зерновими. Якщо не вирішити куди їх примостити, додаткові збитки селян  можуть сягнути ще 5-7 млрд. грн.

Олег Ляшко, лідер Радикальної партії

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.