Рада Європи ініціює посилення боротьби з сексуальним насильством над дітьми

10 жовтня 2011, 13:05
Власник сторінки
Народний депутат України, Голова підкомітету з питань міжпарламентських зв’язків, двосторонніх та багатосторонніх відносин Комі
0
1162

Минулого тижня тема сексуального насильства над дітьми була у центрі уваги Парламентської Асамблеї Ради Європи.


Дитяча порнографія має різні форми розповсюдження, однак найбільш суттєвого поширення вона набула завдяки розвиткуу сучасних комунікаційних технологій (інтернет, соціальні мережі, мобільні технології).

При цьому, з огляду на анонімність користувачів мережі, важко знаходити і ефективно переслідувати порушників закону, виявляти жертв та надавати їм дієву допомогу.

Як наслідок, виникають все нові і нові ризики для дітей, насильства більшає, а його жертвами стають все молодші діти. І хоча більша частина таких матеріалів знаходиться у "віртуальному світі", не можна забувати про те, що за кожним зображенням насильства над дітьми стоїть насильство, якому як мінімум одна дитина піддається в реальному житті.

Минулого тижня тема сексуального насильства над дітьми була у центрі уваги Парламентської Асамблеї Ради Європи.

Зокрема, ПАРЄ розглянула доповідь "Боротьба з обігом матеріалів, що зображують насильство над дітьми, за допомогою цілеспрямованих, комплексних і узгоджених міжнародних зусиль" (доповідач – А. Конде Бахен), за результатами якої були ухвалені відповідні резолюції та рекомендації.

Документ закликає країни-учасниці криміналізувати цілеспрямований перегляд матеріалів із зображенням насильства над дітьми, а також надати право уповноваженим державним органам, у разі необхідності, блокувати веб-сайти із відповідним контентом.

Варто зазначити, що одним із превентивних заходів виписаних в Будапештській конвенції Ради Європи про злочинність в кіберпросторі, є "гарячі лінії", робота яких, однак не забезпечує вирішення проблеми.

Саме тому, у новому документі Ради Європи відзначається необхідність застосування превентивних механізмів:
- Всі повинні бути поінформованими – дітей та підлітків необхідно навчати самозахисту, прищеплювати їм уміння працювати з інформаційними ресурсами, доносити до суспільства інформацію про небезпеку та наслідки зростаючої "сексуалізації" дітей в ЗМІ та мережевих ресурсах;
- Невідворотність покарання – виготовлення, розповсюдження, придбання та цілеспрямований перегляд матеріалів, що зображують насильство над дітьми ("дитячу порнографію") - повинне кримінально переслідуватися;
-Співпраця з провайдерами (закликати Інтернет-провайдерів дотримуватися принципів саморегулювання і систематичного інформування влади про появу в Інтернеті нелегального контенту);
- Доступ жертв до захисту своїх прав ("хижаки", як правило, за кордоном, тому "жертв" важко виявляти).

Також потрібно створити єдині міжнародні нормативні рамки:
- Підписати та ратифікувати всі існуючі міжнародні документи, якщо цього ще не зроблено  (в тому числі і погодити єдиний вік статевого дозрівання), зокрема: Конвенцію Ради Європи про захист дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насильства (Лансаротська конвенція), Конвенцію Ради Європи про злочинність в кіберпросторі (Будапештська конвенція), а також імплементувати їх в національне законодавство;
-Блокувати або видаляти всі сайти з нелегальним контентом (спільно з Європейською Асоціацією Інтернет провайдерів);
-Посилити компетенцію суддів.

Окремо слід відзначити кампанію Ради Європи "Кожен п’ятий" щодо викорінення сексуального насильства над дітьми, яка має привернути увагу суспільства до значного поширення цієї проблеми.

Рада Європи пропонує також замінити термін "дитяча порнографія" на більш безкомпромісний термін "образи насильства над дітьми", що має сприяти більш чіткому суспільному усвідомленню небезпеки таких діянь (розумінню, що відтворюється не "заборонена картинка", а образ із зображенням насильства над дитиною).

Крім того, одним із засобів попередження насильства над дітьми має стати відчуття існування чіткого внутрішнього "кодексу" поведінки всіх поколінь – етики співжиття.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
ТЕГИ: насильство,діти,Рада Європи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.