Про що говоритиме Янукович 9 листопада?

03 листопада 2011, 18:23
Власник сторінки
Народний депутат України, Голова підкомітету з питань міжпарламентських зв’язків, двосторонніх та багатосторонніх відносин Комі
0
5085
Про що говоритиме Янукович 9 листопада?

Менш ніж за тиждень, 9 листопада, Україна святкуватиме День української писемності та мови.

Менш ніж за тиждень, 9 листопада, Україна святкуватиме День української писемності та мови. 

9 листопада 2010 року Президент України Віктор Янукович, вітаючи громадян України з нагоди Дня української писемності та мови, сказав такі слова: 

"Українська мова як безцінне надбання народу й надалі буде консолідуючою силою нашого суспільства, надійно захищеною на благо нашої держави". 

Слова абсолютно правильні, бо стаття 10 Конституції України зобов'язує державу забезпечувати всебічний розвиток і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України. 

А стаття 14 Закону України "Про культуру" дає нам конкретний механізм підтримки української мови, визначивши, що підтримка вітчизняних виробників у сфері культури здійснюється в тому числі і шляхом встановлення квот демонстрування вітчизняного україномовного культурного продукту на телебаченні, радіо, кіно. 

Тому, квоти – це механізм реалізації державної політики, яка стосується функціонування державної мови, визначений в законах України. 

Ці законодавчі і конституційні норми обов'язкові для виконання, як державою так і суспільством, громадянами і депутатами зокрема. 

Що ж сьогодні проголосували депутати більшості (якщо більш точно, то фракція Партії регіонів, фракція комуністів, фракція Народної партії).

І проти чого виступали я і ряд моїх колег-депутатів? 

Законопроектом N6342 Верховна Рада вилучила із Закону "Про телебачення і радіомовлення" положення, які зобов'язують організації радіо- і телемовлення реалізовувати державну політику України. А саме: вилучається присутність в ефірі українських творів і виконавців. 

Це перше. 

По-друге: україномовний культурний продукт взагалі позбавляється права претендувати на присутність в ефірі, оскільки інша норма прийнятого закону надає телерадіомовникам право взагалі не включати твори українських авторів і виконавців до своїх ефірів. 

Звісно, ми можемо говорити про те, що цей закон "узаконює" ту те беззаконня, що сьогодні вже реально існує. 

Україномовний вітчизняний культурний продукт, як обов'язкова складова життєдіяльності нації, системно вилучається із нашого життя. 

Українська мова, як державна, виводиться із життя українського суспільства.

Тому, у мене виникає природне питання: про що буде говорити Президент України Віктор Янукович 9 листопада 2011 року? 

Хто підставляє Президента України, оскільки саме він, в підсумку, буде відповідальний за те, що відбулося сьогодні у Верховній Раді. 

Тому, що саме він, обраний прямим виборчим правом, є Гарантом Конституції України, стаття 10 якої (нагадую ще раз) говорить: "Держава забезпечує всебічний розвиток і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України". 

P.S.: Результати поіменного голосування можна подивитися тут.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
ТЕГИ: українська мова
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.