Точка неповернення для української влади

22 травня 2012, 15:01
Власник сторінки
український політик, народний депутат України 5-х скликань, міністр охорони довкілля та ядерної безпеки 1992-1998 рр.
0
1368

Російські чиновники, як завжди, нещирі

Точку неповернення пройдено, – цитує "Комерсант-Україна" анонімне джерело в "Газпромі". Після півторарічних спроб підпорядкувати собі українську ГТС Росія піде своїм шляхом, – будівництва та розширення обхідних "Південного" та "Північного потоків", а також скорочення до мінімуму обсягів прокачування газу через Україну.

Російські чиновники, як завжди, брешуть. Росія 1,5 роки не товкла воду в ступі в очікуванні компромісних рішень з боку України, а вже багато років наполегливо реалізувала власну програму диверсифікації постачання газу в Європу в обхід території України. Кремль робив це з власних політичних міркувань, незважаючи на інтереси України, а також завдячуючи позиції української влади, яка за більш, ніж 20 років так і не спромоглася сформувати власну енергетичну політику, спрямовану на захист національних інтересів. Мета російської програми диверсифікації – не лише поставити на коліна Україну, а й ще більше узалежнити Європу від російських енергоносіїв, розширивши поле для цінових маніпуляцій "Газпрому", аби продавлювати в ЄС потрібні для Кремля політичні рішення.

Росія на прикладі України багато разів демонструвала, наскільки політично ефективним є застосування наркотичної газової голки. Наприклад, кожного разу, як Україна на державному рівні проголошувала курс на євроінтеграцію, чергова ін'єкція "Газпрому" призводила до зворотного: Європа виставляла нові бар'єри для нас, а Україна замість європейської свободи і демократії поверталася до ще більшої економічної та політичної залежності від Росії. Те ж саме бачимо й сьогодні. Попри дорожнечу та економічну недоцільність "Північного" та "Південного потоків", "Газпром" примушує керівництво європейських країн здійснювати колосальні витрати, щоб сприяти реалізацій імперської російської політики.

Залишається констатувати, що Росія вже давно пройшла точку неповернення щодо налагодження добросусідських стосунків з Україною, – ще в часи Єльцинської "відлиги". Після того вся стратегія російської влади під керівництвом Путіна була спрямована виключно на підпорядкування України – Росії. Нині питання щодо російсько-українських газових переговорів треба ставити дещо по-іншому: чи українська влада вже, нарешті, готова пройти свою точку неповернення підпорядкуванню інтересам Кремля?
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.