Якщо Мітт Ромні стане Президентом США…

10 червня 2012, 20:23
Власник сторінки
Солдат ЗСУ
0
4272
Якщо Мітт Ромні стане Президентом США…

Нарешті табір республіканської партії США визначився із кандидатом на посаду Президента Сполучених Штатів, який боротиметься із нинішнім Главою Білого Дому Бараком ОБАМОЮ.

Це – Мітт Ромні, колишній губернатор штату Массачусетс, який у 2008 році зняв свою кандидатуру на посаду Президента США, поступившись місцем своєму колезі по партії Джону МакКейну, який зрештою програв президентські перегони Бараку Обамі.

Переважній більшості президентських виборів у Сполучених Штатах Америки притаманна інтрига. Практично до останнього подиху передвиборчої кампанії важко сказати напевно, хто ж переможе.

Вибори 2012 року – лише підтверджують це неписане правило.

Сполучені Штати сьогодні – це країна, яка поступово починає виходити з фінансово-економічно кризи, що й була народжена в США у 2007-2008 роках під час правління республіканського президента Джорджа Буша. До повного відновлення ще далеко, однак Америка має вийти з кризи оновленою і більш потужною.

Демократ Обама взяв на себе весь негатив від кризи. При ньому рівень безробіття сягнув безпрецедентно високих 10%. Він вивів американські війська з Іраку, готується до виводу військ з Афганістану, розвиває альтернативні енергетичні проекти. На час його правління масштабних змін зазнали Північна Африка та Близькій Схід, які пережили «арабську весну» і увійшли у спекотне «арабське літо» - пору виборів нових лідерів та зміцнення нових демократичних принципів.

Зараз важко сказати, чи американське суспільство буде готове продовжити мандат довіри Бараку Обамі. Занадто сильне розчарування американського суспільства тим, що Обамі не вдалося здійснити прорив та вивести Америку з полоси кризи. Очікування були надто завищеними, майже так, як було в Україні після історичних подій 2004 року, коли внаслідок Помаранчевої революції до влади прийшов демократ Ющенко, який, на жаль, виявився нездатним виправдати надії українських громадян. І з тріском провалився у 2010 році, поступившись місцем Віктору Януковичу та Юлії Тимошенко.

Чи зіграє доля такий злий жарт зі справді талановитим та неординарним політиком Бараком Обамою – покаже час. Однак виглядає так, що перемога Мітта Ромні не є недосяжною метою.

Що ж чекати Україні у разі, якщо наприкінці року під час президентських виборів переможе Мітт Ромні?

Традиційно республіканці схильні до більш жорсткої політики по відношенню до Росії і, відповідно, приділяють більше уваги Східній Європі, яка може робити реальний опір експансії Москви на Захід. Зовсім нещодавно Ромні зробив заяву, яка відповідає духу «холодної війни»: «Росія для США – геополітичний ворог номер один». Що автоматично означає, що Україна – друг номер один.

 Отже, Америка при Мітту Ромні може нарешті повернутися до Європи, що означатиме повалення тоталітарних режимів в Україні та Білорусі (негативний сигнал для Віктора Януковича та Олександра Лукашенка), а також продовження хвилі розширення НАТО (Грузія на черзі). Ймовірно, Мітт Ромні зацікавлений також у тому, щоб розширення Європейського Союзу не зупинялося на Балканах, а було продовжено за рахунок нових східноєвропейських країн.

Україна – перша у черзі на євроінтеграцію. Можливо, нарешті таки буде підписана Угода про асоціацію, а під час наступних президентських виборів в Україні до влади прийдуть здорові та молоді політичні сили, які щиро люблять свою землю та знають собі ціну.

Наступними стане Молдова, яка також веде переговори з ЄС щодо підписання Угоди про асоціацію.

Вибори до Верховної Ради України у жовтні 2012 році повинні продемонструвати, що українські громадяни не хочуть терпіти олігархічну владу. Вони мають показати, що вже давно доросли до проведення зрілої європейської політики.

Чекати залишилося не так вже й багато...


Олег Ляшко,

Лідер Радикальної Партії

        

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
ТЕГИ: Ющенко,США,Юлия Тимошенко,НАТО,Африка,Барак Обама,Ляшко,РПЛ,Радикальна партія,Україна,Олег Ляшко,євроінтеграція,Джон МакКейн,Грузія,ВИБОРИ 2012,Мітт Романі
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.