Апетити "Газпрому"

19 липня 2012, 12:55
Власник сторінки
український політик, народний депутат України 5-х скликань, міністр охорони довкілля та ядерної безпеки 1992-1998 рр.
0
975

Посиленням енергетичної залежності від Росії загрожує Україні допущення "Газпрому" до приватизації облгазів

Подальшим посиленням енергетичної залежності від Росії загрожує Україні допущення "Газпрому" до приватизації облгазів. Днями голова Фонду держмайна України Олександр РЯБЧЕНКО заявив, що "Газпром" є одним з головних претендентів на купівлю держпакетів акцій газопостачальних компаній. ФДМУ планує приватизувати 20 облгазів за липень-серпень.

Контроль над облгазами дозволить "Газпрому" підім'яти під себе газові мережі, диктувати ціни комунальному сектору, а також захопити за газові борги стратегічні та прибуткові підприємства України. Натомість "Нафтогаз України", який втратить найприбутковіших промислових покупців, накопичуватиме астрономічні борги, що, врешті-решт, призведе до втрати ГТС України.

Україна, яка приєдналася до Енергетичного співтовариства ЄС, зобов'язана виконувати директиви Третього енергопакету, який забороняє мати справу з будь-якими монополістами, які одночасно видобувають газ та володіють газотранспортними й газопостачальними компаніями. Сьогодні "Газпром" і так є монополістом на оптовому ринку України. Норми Третього енергопакету ЄС обмежують вплив "Газпрому" на економіку ЄС, який набув загрозливого характеру після повзучої приватизації газовим монополістом магістральних трубопроводів та газорозподільних мереж в країнах ЄС. Так, на початку червня парламент Естонії прийняв закон, що передбачає примусовий продаж естонським концерном Eesti Gaas, головним акціонером якого є "Газпром", своєї газорозподільчої мережі. Метою закону є приведення стану на естонському ринку у відповідність до директив ЄС. Таким же шляхом має йти і Україна.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.