Національної політики має сенс запозичити у Росії

12 грудня 2012, 16:36
Власник сторінки
український політик, народний депутат України 5-х скликань, міністр охорони довкілля та ядерної безпеки 1992-1998 рр.
0
730

У перший день роботи нової влади черга до українського ще не дійшла

Путін вперто продовжує заганяти Україну у Митний союз. Сьогодні, виступаючи з промовою перед Федеральними зборами, він повідомив про введення з 2015 року в'їзду в Росію по закордонних паспортах. Росія робитиме виключення тільки для громадян країн Митного союзу та Єдиного економічного простору.

Особливу увагу Путін приділив питанням якнайширшого розповсюдження російської мови на пострадянському просторі. Як і раніше, Росія розглядає російську мову як важливий інструмент геополітики, фактор нарощування національної присутності в країнах СНД та розчинення чужорідних етносів. "Ми маємо не тільки впевнено розвиватися, але й зберегти свою національну ідентичність, не розгубити себе як нація", – наголосив Путін.

Російський президент ні слова не сказав про те, як протидіяти світовій економічній кризі, як покращити бізнес-клімат в РФ чи звільнити від чиновницького диктату приватну ініціативу, підтримати малий та середній бізнес тощо. Росіяни так і не почули, як підвищити інвестиційну привабливість країни в умовах світової фінансової кризи, а бізнес – як полегшити умови його існування. Тобто, замість відповіді на питання, які хвилюють усіх росіян, Путін в чергове наголошує на ідеологічній пропаганді.

А що в Україні? У день першого засідання новообраного парламенту депутати активно боролися з "тушками", наркотиками, парламентською огорожею, а також вже за традицією блокували трибуну та билися одне з одним. Однак, до стратегічних виступів щодо національних інтересів держави, як і, власне, інтересів пересічного українця, справа поки що не дійшла. А саме сьогодні Верховна Рада мала б почати свою роботу як з окреслення тих викликів, перед якими стоїть наша держава, так і з пріоритетів своєї законодавчої роботи. І серед цих завдань на першому місці має стояти питання національної ідентичності. Адже за більше, ніж 20 років української незалежності в державі майже не змінилося ставлення до всього українського. На мій погляд, на першому засіданні парламенту і потрібен був би програмний виступ об'єднаної опозиції щодо наповнення нашого життя українськими – мовою, освітою, культурою, наукою, товарами та послугами, а також рецептами протидії національним загрозам, в тому числі, з боку нашого північного сусіда в контексті сьогоднішнього виступу Путіна.

Але. попри щедрі передвиборчі обіцянки змінити все на користь українця, у перший день роботи нової влади черга до українського ще не дійшла. Отож, мусимо чекати.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.