Уряд труситиме кишені найбідніших українців

17 січня 2013, 13:01
Власник сторінки
український політик, народний депутат України 5-х скликань, міністр охорони довкілля та ядерної безпеки 1992-1998 рр.
0
856

Реформи підміняються збільшенням податків

Менш ніж через три місяці після парламентських виборів, Україна на порозі чергового "покращення", – щоб звести кінці з кінцями в бюджеті-2013, звідки фінансується медицина, освіта, погашаються зовнішні борги тощо, уряд труситиме кишені найбідніших українців. Влада вилучатиме доходи, завдяки збільшенню комунальних тарифів та підвищенню податків. Так в розумінні українського уряду виглядає "лібералізація економіки" та "економічні реформи". 

Відправивши на смітник передвиборчі обіцянки, уряд "партії влади" планує підвищити комунальні тарифи "до економічно обґрунтованого рівня", – як обіцяють, на третину. На плечі українців в чергове впаде тягар плати за недолугість можновладців, які штучно утримують Україну в таборі країн-невдах, хронічно залежних від російського газу.

Не менш руйнівними є й плани з міфічного економічного "пожвавлення", метою якого є спроби наскребти бодай якість кошти в порожній бюджет. Антикризові заходи, передбачені проектом держпрограми активізації економіки на 2013-2014 роки, зводяться переважно до... збільшення податків. Українську економіку, яка виснажена корупцією та податками, як загнаний кінь, намагаються оживити, завдяки фіскальному батогу. Приміром, урядова програма передбачає ревізію податкових пільг, в тому числі, щодо ПДВ та податку на прибуток. Оскільки чиновник традиційно обслуговує інтереси "великого" капіталу, то відповідні заходи, без сумніву, доб'ють національного виробника – середнього та малого підприємця. Ще одна "геніальна" ініціатива – запровадити на законодавчому рівні загальне декларування доходів. Тобто уряд знов лізе в кишеню пересічному громадянину, замість – легалізувати та оподатковувати капітали олігархів та сприяти радикальному збільшенню податкових надходжень в держбюджет за рахунок політики економічного зростання.

Не викликає сумніву, що спроби контролювати доходи фізичних осіб в умовах суцільної корупції обернеться втратою значної частини доходів пересічними громадянами. Тому, приміром, "заробітчани" навряд чи легально пересилатимуть в Україну зароблені кошти, які лише у 3 кварталі минулого року склали майже 1 млрд доларів (!). Обіцяне урядом створення "цивілізованих умов існування для бізнесу" призведе до того, що армію українських підприємців, які тримають гроші під матрацом, поповнять "заробітчани", які перевозитимуть зароблені кошти в Україну в спідній білизні.

Отож, урядові заходи призведуть до подальшого розквіту корупції, яка нищить економіку, та наступу на економічні права та свободи пересічних українців. Хоча здається, нижче котитися вже нікуди: за індексом економічної свободи, оприлюдненому фондом Heritage Foundation, Україна посіла 161 місце з 177 країн. Нас випереджають навіть Білорусь (154 місце), Росія (139) та Молдова (115). "Економічна свобода в Україні й надалі зазнає суворих репресій", – відзначають укладачі рейтингу. Як відомо, за відсутності економічних свобод зростання економіки та наповнення бюджету залишаться примарними мріями. Однак уряд замість політики економічного зростання вперто продовжує добивати залишки приватної ініціативи та латати бюджетні дірки коштом нечисленного середнього класу.

До чого призвела ця політика, свідчать економічні показники. Дефляція 0,2%, зафіксована минулого року, свідчить про падіння ВВП, загальноекономічну стагнацію та змертвіння ділової активності, – говорить голова ради НБУ у 2000-2005 роках Анатолій Гальчинський. Тобто економіка в комі, а не в стані піднесення, коли, згідно економічних законів, допускається підвищення рівня оподаткування та фіскального навантаження на середній клас. Отож, чекаємо чергових новацій уряду?!
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.