Бунт буйних майбутніх рас (Частина I)

06 лютого 2013, 11:53
Власник сторінки
Солдат ЗСУ
0
761
Бунт буйних майбутніх рас (Частина I)

Україна, як штани

"Не поет бо це ж до болю мало, Не трибун бо це лиш рупор мас..." - пам'ятаю, як на з'їзді Радикальної партії біля пам'ятника Великому Кобзарю в Києві згадував ці слова. "...Він, ким зайнялось і запалало. Скорше бунт буйних майбутніх рас...". Так про Шевченка писав Маланюк. Водночас ці слова виявилися і автобіографічними.

Як виявилося, зовсім нещодавно, 1 лютого був день народження Євгена Маланюка. Мені соромно, що я про це не знав. Але ще більш соромно за державу, де такого без перебільшення Генія не шанують належним чином. Цікаво, що відповість Президент Янукович, коли його спитають, хто такий Маланюк? 

Як на мене, Євген Маланюк - одна з найбільш недооцінених постатей в українській історії. Кажу це по справедливості, а не тому, що це мій улюблений поет, якого я відкрив для себе у вже, на жаль, більш зрілому віці, бо коли я вчився у Борзянській школі-інтернаті, ще панувала КПРС, яка, звісно, геть-чисто замовчувала про життя і творчість цього Генія. Нинішня еліта, оскільки не було люстрації - посткомуністична у прямому значенні слова, тому немає нічого дивного, що вони якщо не замовчують про Маланюка зовсім, то згадують його мало. Дуже боюсь, що мій блог прочитає міністр освіти, науки, молоді та спорту Табачник - не приведи Господь, йому влізе у голову викинути твори Маланюка зі шкільної програми. 

Маланюк плекав надію про Залізну Українську Імперію на зразок імперії Римської: "Україна мусить зробитися необхідною, як штани, тільки тоді вона постане. Поки вона буде тільки "кумедією", орнаментом, піснею до того її не буде". Навіть однодумці не долюблювали Євгена, називаючи настовбурченим вовком з осмаленою шерстю, що виє на чорний степ.

Народився Євген Филимонович Маланюк 1897 року в Архангороді Херсонської губернії, тепер це містечко Новоархангельськ Кіровоградської області. Минулоріч я був у Новоархангельську, там живуть прекрасні, щирі, патріотично налаштовані люди. Немає нічого дивного, що така обрана Богом земля народила видатного поета і борця за Україну.

Продовження: "Бунт буйних майбутніх рас (Частина II)

Продовження: "Бунт буйних майбутніх рас (Частина III )


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
ТЕГИ: Украина,Радикальна партія,liashko,oleg liashko,rpl,Раса
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.