Хронічне бездоріжжя

15 квітня 2013, 12:27
Власник сторінки
український політик, народний депутат України 5-х скликань, міністр охорони довкілля та ядерної безпеки 1992-1998 рр.
0
877

Уряд чекає, поки єдина діюча магістраль Київ-Чоп стане бездоріжжям?

Автовласників очікує чергове "покращення", – цього тижня уряд оприлюднить проект рішення щодо поетапного підвищення акцизів на паливо до європейського рівня – більш, ніж удвічі. Уряд в чергове шукає кошти на ремонт доріг в народній кишені.

Недолугі урядові рецепти, як завжди, зводяться до перекладення державних проблем на плечі пересічних громадян. Підвищення акцизів призведе до подорожчання й так недешевого палива. Приміром, нині бензин найпопулярнішої марки "А-95" за ціною не поступається багатьом країнам ЄС, хоча за якістю нерідко не відповідає навіть українським стандартам, – бо ж наш ринок окупований фальсифікатом. Ну, а щодо "європейських" статків українців, – то, як відомо, ми на останньому місці.

Уряд скаржиться на нестачу коштів на дорожнє будівництво. Однак за нинішнього підходу, які б кошти не було кинуто в "чорну діру" урядових установ, очікуваного ефекту не буде. Дорожнім будівництвом займаються держкомпанії, які не відповідають за якість своєї роботи, заробляючи на реконструкції кожні 1,5-2 років. Радянський підхід і щодо якості доріг, і щодо витрачання коштів спостерігається в Україні навіть при здійсненні проектів за участі європейських фінансових інституцій.

Приміром, траса міжнародного значення Київ-Чоп, яка створювалася з залученням кредитів ЄБРР, нині вже розвалюється. Однак її будівництвом займалися іноземні компанії, які змагалися на тендері. Згідно міжнародних стандартів, гарантія будівельників на якість цієї траси має складати не менше 10 років (!).

Натомість маємо суто радянську за якістю трасу. Ділянка Чоп- Київ в Карпатах, яка уже вся в баюрах, потребує негайного ремонту. Ділянка від Рівного до Житомира, яку нещодавно лише здали, покривається весняними баюрами з шаленою швидкістю, – наявні всі види дефектів від відколів до западин тощо. Проте "Укравтодор" навіть не цікавиться станом магістралі Київ-Чоп, вочевидь, чекаючи її доведення за 3-5 років до критичного стану та оголошення широкомасштабної акції з порятунку, в яку держава вгатить мільярдні кошти.

В зв'язку з цим, дивує, чому прем'єр, який заклопотаний пошуком коштів на дорожнє будівництво, не посадить в машину віце-прем'єра Вілкула та не змусить проїхатися цією єдиною в Україні "європейською" трасою? Віце-прем'єр отримав би змогу на власні очі переконатися, що в разі вчасних дій "Укравтодору" уряд за мінімальні кошти збереже фактично єдину магістраль, яка з'єднує Україну з ЄС. Водночас потрібно підняти угоди, за якими будувалася магістраль Київ-Чоп, та змусити відповідні організації, – європейські та українські, – в межах договірних гарантій на якість робіт – відновити магістраль власним коштом.

Якщо ж влада і надалі не змінюватиме свого ставлення до транзитних потенціалів України, зокрема до дорожнього будівництва, – то ніякої економічної перспективи в України ще довго не буде! Прем'єр має знати, – якщо театр починається з вішалки, то держава для інвестора -з якісної дороги. Україна неспроможна буде відродити економіку, не маючи сучасних доріг. Бо для інвестора розвинута дорожня інфраструктура це визначальний фактор щодо мотивації вкладення грошей, який відсуває на другий план навіть проблеми української корупції. Майже 20 років тому Костенко та УНП були першими в державі, хто запропонував уряду за прикладом посткомуністичних країн Центральної та Східної Європи розпочати ринкові реформи з будівництва сучасних доріг. Саме дорожнє будівництво відкриває доступ до дешевих фінансових ресурсів та сприяє швидкому народженню нових сфер ринкової економіки. Міжнародні фінансові установи охоче давали дешеві багатомільярдні позики посткомуністичним країнам Центральної та Східної Європи на дорожнє будівництво, допомагаючи формувати ринкову економіку.

Однак УНП змушена наголосити, – ні міжнародні фінансові донори, ні приватний капітал ніколи не прийдуть в дорожню галузь за традиційного українського безладу та повної байдужості влади щодо наповнення державної кишені. Але, врешті-решт, традиційний для українського чиновника принцип "своя сорочка ближче до своєї кишені" вже себе повністю вичерпав. І свідченням цього є тотальна зруйнованість всіх українських доріг. Отож, панове урядовці, – або пересідайте зі своїх "мерседесів" на всюдиходи, або ж – беріться за дороги.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.