Грабунок

07 жовтня 2013, 21:58
Власник сторінки
вільний журналіст
0
219

Філіал російського банку в Україні грабує клієнтів

Кілька тижнів тому, Національний банк розіслав діючим в Україні приватним банківським установам нову редакцію “Правил облаштування інженерної інфраструктури банків України”. Наразі, це лише проект остаточної постанови, проте вже в листопаді-грудні нинішнього року планується його остаточне затвердження керіництвом НБУ. Призначення документу - захист персональних даних вкладників. Чіткий реламент прав й перелік банківських посадовців які мають право доступу до персональних даних клієнтури, насправді є цілком доречною формою посилення контролю за приміщеннями де встановлені сервери банків та кімнати обробки інформації. Йдеться про приміщення де фінансисти зберігають базу даних клієнтури.


Обов'язкове встановлення відеонагляду й запровадженя практики ведення журналу обліку відвідування приміщень де встановленні сервери з персональними даними, є наслідком зловживань і кримінальних вчинків самих працівників банківських установ. Розслідування кількох кримінальних справ після зникнення (згодом, судами доведено що викрадення) з рахунків коштів засвідчило, що хакерські аттаки на банківські рахунки ніколи б не були настільки успішними для нападників й вкрай неприємними для потерпілих, якби злочинною справою надання конфіденційної інформації не займались самі працівники банків.


Згаданий вище документ вже викликав дискусії, чиїм саме коштом будуть втілені в життя нововведення. Проте на тлі здогадок й припущень, дискутанти й аналітики забули про його основне призначення. Головною метою розсилки проекту “Правил облаштування інженерної інфраструктури банків України” було прагення почути думки адміністрацій приватних банків й осіб які до їхніх послуг вдаються.


Нагода яку Національний банк надав громадскості є своєчасною і доречною. Зловживаючи попитом на право приватного життя, комерційні структури спритно запропонували свої послуги на ринку природнього прагнення усамітнитись й не афішувати найпотаємніше. На жаль, безчесність окремих працівників банківських установ стали причиною душевних страждань осіб котрі повірили обіцянкам про конфіденційність й недоторканість особистого.


Кілька років тому, громадянин Гладкий Микола Васильович, зареєстрував на ім'я своєї доньки Сідіропуло Катерини Миколаївни в Будинку центрального офісу «ПРОМІНВЕСТБАНКУ», котрий розташований за адресою: м.Київ, вул. Софіївська 9, депозитну скриньку. Згідно оформленної довіренності, він також мав право доступу до неї. 23.08.13., переглядаючи документи які він тримав в банківській установі, клієн запам'ятав послідовність розташування складених речей і коштів які тримав в ящику депозитної скриньки. 30.08.13. відчинивши власним ключем ящик, Микола Васильович помітив, що хтось без його та доньки відому і згоди мав до неї доступ. Порахувавши асигнації, клієнт «ПРОМІНВЕСТБАНКУ» виявив нестачу грошових коштів в сумі 30 тисяч (тридцять тисяч) доларів США. Охоронці до яких він відразу звернувся з запитаннями, спочатку ухилялись від конкретної відповіді, а потім вдались до образ й хамства. Аналогічною залишається їхня поведінка і в подальшому спілкуванні. Подані окраденим в письмовій формі клопотання про надання змоги ознайомитись з відеозаписами доступу до кімнати де зберігаються ящики депозитних скриньок залишились безрезультатними.


За фактом зникнення коштів (себто крадіжки) вже порушено кримінальну справу. Головними підозрюваними визнано працівників банківської служби безпеки. Переважна більшість з них є колишніми службовцями силових структур.


Прагнення окраденого клієнта повернути втрачене, рівно як і виклики працівників банку до органів МВС задля отримання свідчень й показів, вже набули розголосу й виявились для керівництва «ПРОМІНВЕСТБАНКУ» (головним акціонером якого є російський “ЗОВНІШЕКОНОМБАНК”) вкрай недоречними. Певно прагнучи заспокоїти решту вкладників, довіра яких до банку відразу похитнулась, Голова «ПРОМІНВЕСТБАНКУ» Віктор Башкіров (доречі, громадянин РФ) оприлюднив в газеті “Комсомольська правда в Україні” (газета, як доречі і банк, є дочірньою від майже однойменного російського видання) за 20-26-те вересня інтерв'ю на цілу сторінку. Замовність публікації визначити не тяжко. Примітивні питання й аналогічний виклад відповідей свідчать про відсутність в банку фахової пресслужби. Самої ж публікації достатньо для того аби зрозуміти, що банк переживає не найкращі часи, й швидше всього планує до згортання своєї діяльності в Україні або й банкруцтва. Віктор Башкірцев визнає факт успадкованих ним від попередника проблем, збиток за останнє півріччя на суму 2,661 мільярдів гривень, зменшення кількості відділень й розмірів ставок, неспроможність надавати кредит в торгових мережах. Працівники МВС вже висловили припущення, що саме очікування закриття або й банкруцтва банку (а значить і втрата місця праці), змусило працівників банківської служби безпеки вдатись до крадіжок коштів з депозитних скриньок.


Досудове розслідування ще не скінчилось, власними висновками слідчий й працівники органу дізнання діляться вкрай неохоче, проте навіть не чекаючи кінцевого результату, наважусь запропонувати керівництву Національного Банку України, внести окремим пунктом до розісланих для обговорення й внесення пропозицій “Правил облаштування інженерної інфраструктури банків України” чітку регламентацію права на захист зберігань в депозитних скриньках й попередження злочинів супроти них.

                    

                                                                                   Олесь Вахній

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.