Табачник руйнує систему освіти

05 серпня 2013, 09:36
Власник сторінки
депутат Вінницької обласної ради
0
225

У системі освіти України за останніх два місяці виникло сім корупційних скандалів.

Найбільш резонансним стало затримання ректора Національного університету державної податкової служби Петра Мельника під час отримання хабара на суму 120 тисяч гривень. Згодом під час обшуку у його кабінеті знайшли ще 30 тисяч доларів.

Хабарниками у системі освіти також виявились проректор Ужгородського національного університету,  доцент однієї з кафедр Тернопільського національного економічного університету, директор філії одного з вищих навчальних закладів Луганської області, керівник військового ліцею ім. Богуна зі званням генерал-майора, а також чиновники райуправління освіти у Києві.

А скільки фактів хабарництва в системі освіти просто замовчуються, так і не набувши широкого розголосу!

Віннниччина – теж не вийняток. За вступ та складання іспитів керівники та викладачі вінницьких навчальних закладів також беруть хабарі.

Натомість міністр освіти і науки Дмитро Табачник запевняє, що ніяких шпаринок для хабарництва під час вступу до вищих навчальних закладів не залишилось. Мовляв, у поточному році формування проектів наказів про зарахування абітурієнтів до ВНЗ буде проходити в електронному режимі, що зробить неможливими корупційні дії.

На вимогу партії «УДАР» щодо звільнення його з посади, міністр Табачник на прес-конференції відповів так: «Цього року за кошти держбюджету буде надруковано 13 мільйонів 200 з гаком тисяч підручників. Якщо у фракції з короткою назвою в змозі освоїти програму математики 5-го класу, хай ті 43 мільйони державних коштів розділять на 13,2 мільйонів підручників. Вийде, що разом з доставкою один підручник в цілому коштував для бюджету менш як 18 гривень».

Відповідь Дмитра Табачника на звинувачення в корупції виглядають меншою мірою дивними як для міністра. Пропонувати визначати вартість надрукованих за бюджетні кошти підручників, поділивши загальну суму виділених коштів на кількість підручників, це те ж саме, що визначати в лікарні середню температуру по палаті. Це свідчить, що на посаді міністра не лише корупціонер, а й некомпетентний чиновник. І, взагалі, комічно виглядають поради міністра Табачника тим, хто його зловив на корупції, вчити шкільну програму за 5 клас. Міністр освіти, який не знає теореми Піфагора, таких порад давати не має.

Усі його заяви щодо відсутності корупції в освіті можуть свідчити лише про дві речі: або він абсолютно не володіє ситуацією в системі освіти, або він сам стоїть на вершині корупційної піраміди і вигороджує корупціонерів. Якщо пригадати численні скандали – в тому числі й із «золотими» підручниками – та реакцію на них Дмитра Табачника, то очевидним стає те, що найбільший корупціонер в освіті – це сам Табачник.

«УДАР» вимагає пояснень, чому ДНУ «Інститут інноваційних технологій і змісту освіти» Міносвіти і науки, молоді та спорту України уклав низку угод з видавництвами на видання шкільних підручників, вартість яких є захмарною: зокрема, чому вартість підручника «Іспанська мова (5-й рік навчання). 5 клас» для загальноосвітніх навчальних закладів  - 366 гривень за екземпляр, чому підручники для шкіл з іноземними мовами навчання з накладами від 1,7 до 2 тисяч екземплярів замовлено по 102-175 гривень за екземпляр. У той же час інші видавництва малотиражні підручники продають по 32 гривні за екземпляр.

Позиція Дмитра Табачника свідчить про те, що він не бажає бачити ніяких проблем та до останнього захищатиме існуючу систему.

Сьогодні достатньо лише поспілкуватися із студентами чи абітурієнтами, щоб зрозуміти – ситуація в системі освіти стрімко погіршується.

Кілька тижнів тому спеціалістами Transparency International у співпраці з членами Gallup Association було проведено дослідження корупції в Україні. Що стосується освіти, то 43% українців вважають, що сфера освіти корумпована. Більшість батьків висловили готовність захищати права своїх дітей. Що ж стосується студентів, то на боротьбу з корупціонерами вони готові вийти і самі.

Тому «УДАР» вимагає відставки міністра Дмитра Табачника. Адже він не лише не здатний реформувати систему освіти, а взагалі цілеспрямовано її руйнує.

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: УДАР,освіта,Ткачук,Станіславенко
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.