ЧИ БУТИ КАПЕЛАНСТВУ В УКРАЇНІ?

18 травня 2013, 07:26
Власник сторінки
0

ЧИ БУТИ КАПЕЛАНСТВУ В УКРАЇНІ? Це все одно, що запитати, чи мати війську силу духа…

15 та 16 травня у Києві, в Будинку офіцерів, відбулася подія, яку без перебільшення можна назвати надзвичайно важливою для нашої країни. Це – Міжнародна науково-практична конференція «СОЦІАЛЬНІ АСПЕКТИ КАПЕЛАНСТВА: СВІТ І УКРАЇНА», організатором якої стало Всеукраїнське міжконфесійне  релігійне військово-християнське братство на чолі з його Президентом, Головою оргкомітету Лисенко Сергієм Петровичем.

Конференція відбулася до 1025-річчя Хрещення Русі за участі і підтримки Міністерства оборони України, Міністерства культури, Міністерства внутрішніх справ, Міністерства освіти й науки, Міністерства молоді й спорту, Державної прикордонної служби України, Державної пенітенціарної служби, Державної служби з надзвичайних ситуацій, Київської міської держадміністрації. У заході також взяли участь Військове служіння Інтернешнл (Велика Британія), Асоціація християнських конференцій, вчення та служіння та Оливкова гілка Інтернешнл (США), та Всеукраїнська громадська організація «Об`єднання християн-військовослужбовців України» і Міжнародна громадська організація «Оливкова гілка України».

На міжнародній конференції були присутні делегації від Української Православної Церкви, Української Православної Церкви – Київський Патріархат, Української Автокефальної Православної Церкви, Української Греко-Католицької Церкви, Львівської Митрополії Римо-Католицької Церкви, Всеукраїнського об`єднання церков Євангельських християн-баптистів, Духовного управління мусульман України, Об`єднань іудейських релігійних організацій в Україні, Української Лютеранської Церкви та Німецької Євангелічно-Лютеранської церкви в Україні.

І ще представники майже п`ятдесяти науково-дослідних, навчальних, громадських та молодіжних організацій з різних міст України з`їхалися у Київ, аби взяти участь у конференції.

 

Я навмисно  перелікувала  установи, що сприяли проведенню цього заходу, аби ви відчули не тільки його високий рівень, але й серйозність головного питання, що ставилося на цій міжнародній конференції, а саме  –  необхідність розвитку душпастирської служби, тобто  капеланства в Україні. Саме про те, що «Армія – особлива турбота Церкви» йшлося у змістовному виступі Архієпископа Білоцерковського і Богуславського Августина (Маркевича), Голови Синодального відділу Української Православної Церкви із взаємодії зі Збройними силами та іншими військовими формуваннями.  

У свідомості  більшості пересічних громадян це питання є специфічною темою, якою начебто повинні займатися фахові спеціалісти, але це не зовсім так. Більшість українців є віруючими людьми, а значить, вони розуміють, що Той, Хто створив світ і життя, незалежно від релігійної конфесії, має бути в наших душах на першому місці. Особливу  увагу треба приділяти військовій християнській традиції, проводити активну душпастирську роботу, як це робиться, наприклад у Польщі, Великій Британії або США.  Численні виступи делегатів та іноземних гостей конференції довели, що капеланство є дійсно важливим моментом у духовному розвитку суспільства, і тому у військових частинах, у підрозділах внутрішньої служби, пенітенціарних закладах нашої країни теж мають  проводитися  служіння Богу, аби виконувати  Його волю  спасіння  душі кожного віруючого.

Безумовно, питання капеланства в нашій країні є непростим, і воно потребує ретельної праці в усіх напрямках, але той факт, що така міжнародна конференція відбулася – і відбулася на гідному рівні – говорить сам за себе. То ж ще раз хочеться відзначити плідну працю  організаційного комітету заходу, усіх учасників конференції, ЗМІ, які висвітили цю подію для суспільства.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.