Влада обмежує свободу мирних зібрань, прикриваючись європейськими стандартами

24 квітня 2013, 09:55
Власник сторінки
депутат Вінницької обласної ради
0
264

Під прикриттям «адаптації до європейських стандартів» влада знову намагається протягнути репресивний законопроект «Про свободу мирних зібрань»який для свободи протестів в Україні є просто вбивчим.

 На початку квітня Європейський суд з прав людини зобов’язав українську владу терміново реформувати законодавство та адміністративну практику для того, щоб заснувати вимоги для організації і проведення мирних демонстрацій.

У прес-службі президента наголосили, що проект Закону "Про свободу мирних зібрань" розроблений «на виконання рішення Європейського суду з прав людини».

Однак правозахисники з Інституту "Республіка", Всеукраїнської ініціативи “За мирний протест!” та Української Гельсінської спілки з прав людини розкритикували цей законопроект, заявивши, що він не має жодного відношення ані до громадськості, ані до свободи мирних зібрань.

Цей законопроект передбачає узаконити обов'язок повідомляти владу про протест за два дні, узаконити можливість забороняти в суді спонтанні мирні зібрання, а про самі "спонтанні зібрання" в проекті також прописаний обов'язок повідомляти владу.

Як показує нинішня українська судова практика, для того, аби суд під будь-яким приводом заборонив проводити мирні зібрання, достатньо навіть двох днів.

В даному законопроекті  також пропонується можливість судових репресій щодо спонтанних зібрань, якщо протестувальник не довів владі "невідкладність" свого протесту, а також не довів, що про протест неможливо було повідомити за два дні.

Таким чином у боротьбі з опонентами влада активно використовує судову та правоохоронну систему.

Як бачимо, цей законопроект є ефективним знаряддям боротьби із акціями протесту. Якщо вчасно на це не відреагувати, Україна буде розбудовуватись за стандартами авторитарно-поліцейської держави, яка за масштабами репресій дедалі більше нагадуватиме колишній СРСР або сучасну Білорусь.

УДАР вважає, що необхідно зосередитися на повному викоріненні з українського законодавства тих атавізмів радянського права, які обмежують права українців.

Ми розглядаємо можливість підготовки та внесення поправок або альтертативного закону “Про мирні зібрання” із урахуванням  дійсно європейських стандартів.

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: Європейський Союз,законопроекты,УДАР Віталія Кличка,уряд,мітинг
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.