Євросуд з прав людини вимагає від влади гарантувати право на мирні зібрання

16 квітня 2013, 08:33
Власник сторінки
депутат Вінницької обласної ради
0
229

Випадок, що стався минулої неділі у Харкові, в черговий раз довів нехтування українською владою прав людини, які охороняються Європейською конвенцією.

Регіонали настільки злякались протестного маршу, що рішенням суду заборонили його, а потім, втративши здатність адекватно мислити, направили на боротьбу з опозиціонерами трамваї, тролейбуси та ремонтні служби. І це відбувалось після першого рішення Євросуду з прав людини проти України у справі про заборону мітингів та переслідуванні їхніх учасників. Зокрема, Євросуд зобов’язав Україну «терміново реформувати законодавство та адміністративну практику для того, щоб заснувати вимоги для організації і проведення мирних демонстрацій, а також підстави для їхнього обмеження».

Нагадаю, це рішення Євросуд прийняв за результатом розгляду справи «Вєрєнцов проти України». Цікаво, що Українська влада фактично визнала справедливість звинувачень, оскільки не змогла надати Європейському суду з прав людини жодних виправдань на звинувачення позивача, який у 2010 році був засуджений до трьох діб адмінарешту за проведення демонстрації без дозволу.

Ухвалена Європейським судом із прав людини вимога гарантувати право на мирні протести в Україні свідчить, що проблема вже вийшла на міжнародний рівень. А причина очевидна — масове і зухвале використання правоохоронною та судовою системою радянських практик боротьби з інакомисленням, що розквітло в Україні після приходу до влади режиму Януковича.

Проте можливий і інший варіант розвитку подій - влада у свою чергу може спробувати скористатися рішенням Євросуду для ухвалення закону про проведення мирних зібрань, який активно лобіювався ще у минулому парламенті. Законопроект № 2450 «Про порядок організації і проведення мирних зібрань» не лише передбачав суттєве обмеження прав громадян, зокрема встановлення фактично невичерпного переліку місць, де можна забороняти проведення мирних зібрань, а також запускав “приспану” норму старого Кодексу адміністративних правопорушень, яка передбачає, що «порушників» можна притягнути до 15 діб арешту або двох місяців примусових робіт. Сьогодні дана норма не застосовується лише тому, що немає порядку її застосування, але у разі ухвалення закону усіх, хто, на думку міліції, порушив порядок проведення, можна буде кидати за грати на 15 діб. Подібними прикладами добре відома нам Білорусь.

Наразі партія «УДАР» вимагає зосередитися на повному викоріненні із українського законодавства тих залишків радянського права, які не відповідають європейським стандартам, обмежують права українців і заважають країні інтегруватися до ЄС.  З цією метою ми готуємо комплекс законопроектів, які спільно із партнерами від опозиції плануємо внести до парламенту та покласти початок давно назрілим змінам в країні. В іншому випадку країні загрожує подальша вибудова авторитарно-поліцейської держави.

Наша політична сила пропонує розглянути можливість підготовки та внесення до парламенту альтернативного закону “Про мирні зібрання”, обов’язково враховуючи європейські стандарти та українські специфіки, щоб на законодавчому рівні заборонити використання владою судової і правоохоронної систем у боротьбі із опонентами.

Людмила Станіславенко

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: опозиція,УДАР Віталія Кличка,влада,Євросоюз,мітинг,уряд Азарова
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.